Direct naar artikelinhoud
InterviewJennifer Pots

Na de oproep van dj Jef Eagl, stelt ook Tele-Onthaal: ‘Onze veer raakt uitgerekt’

Beeld Thinkstock

Een oproep van dj Jef Eagl op Instagram om meer aandacht te besteden aan mentale gezondheid ging in een mum van tijd viraal. Bij Tele-Onthaal houden ze het hart vast voor de donkere dagen die nog komen. ‘Onze veer raakt uitgerekt’, merkt coördinator Jennifer Pots.

Schrok u van het verhaal van Jef Eagl? Hij zegt 31 mensen te kennen die de voorbije maanden uit het leven stapten, voornamelijk uit de eventsector.

“Op dit moment is het voorbarig om zeer harde conclusies te trekken. Zitten we met z’n allen mentaal aan de afgrond? Dat is een brug te ver. Maar op basis van de cijfers die we nu hebben, gaan er wel een aantal flikkerlichten af. We zien indicaties die op verschillen wijzen tussen de lockdown in het voorjaar en de situatie nu. Het aanhoudende karakter van deze crisis zorgt ervoor dat we tikken blijven krijgen, de impact weegt steeds harder door. In die zin verbaast het verhaal mij niet.”

Over welke indicaties heeft u het?

“Het merendeel van onze coronagerelateerde oproepen (30 procent van het totale aantal, MIM) gaat over gezondheid. Daar merken we vooral een versterkte angst om besmet te geraken in de risicogroepen. Nog meer dan in het voorjaar lijken ze de deur niet uit te komen, zelfs een kleine bubbel vinden sommigen te gevaarlijk.

“De sleur, het niet meer hebben van een daginvulling, het gebrek aan structuur begint mensen pijn te doen. Van sommige mensen horen we dat hun kennissenkring helemaal verwaterd is. Die eenzaamheid waar mensen in terechtkomen – of dreigen te komen – heeft een mentale impact en dat baart grote zorgen. Het aandeel van mensen die bellen over een depressie is licht toegenomen, en ook de verslavingsproblemen stijgen.”

Weegt de financiële impact door voor mensen die in tijdelijke werkloosheid zijn verzeild?

“Die verhalen treden nu inderdaad sterker naar voren. Enerzijds zijn er mensen die voor deze crisis al in een precaire situatie zatten en het nu nog moeilijker hebben. Anderzijds krijg je mensen die voorheen nooit hebben moeten worstelen, zoals in de eventsector, en die plots door die technische werkloosheid in de gevarenzone belanden. Daar hangt een groot taboe rond. Mensen durven die problemen niet altijd aan te geven, maar staan wel tegenover een berg. Dat weegt.”

In tegenstelling tot in maart beseft iedereen nu: het kan nog wel even duren. Missen we perspectief voor de donkere wintermaanden?

“Van het vooruitzicht op een nieuwe lockdown in deze periode wordt niemand vrolijk. Nu al raakt onze veer uitgerekt. Een van de gevolgen is dat mensen minder goed voor zichzelf beginnen zorgen. Wij horen verhalen van mensen die normaal in een shoppingcentrum een koffietje gaan drinken. Nu die mogelijkheid is verdwenen, geraken ze niet meer aangekleed.”

Hoe kunnen we ons daar tegen wapenen?

“Aandacht hebben voor de ander is zeker een mooie filosofie, maar wij zeggen ook: durf op tijd aandacht te vragen voor jezelf. Wat heb ik nodig als individu? Zoek prikkels op het thuisfront, zoals een creatief project, of blijf verbinding zoeken met anderen, maar vergeet ook niet dat er professionele hulp voorhanden is. Binnen het welzijnsveld zijn er de afgelopen maanden heel wat inspanningen geleverd om mensen te bereiken. Ik denk dat we dat positieve verhaal ook mogen vertellen.”

Jennifer Pots is coördinator van de Federatie van Tele-Onthaaldiensten Vlaanderen & Brussel.Beeld RV