Het luisterboek, de nieuwe lockdown-ontspanning: app Storytel lanceert volgende week in Vlaanderen

De Zweedse luisterboekenapp Storytel zet voet aan wal in ons land. Volgende week woensdag komt de app naar Vlaanderen. Wallonië en Brussel volgen later, maar daar is nog geen tijdslijn voor.

Sinds de lockdowns ons leven op pauze hebben gezet, proberen we ook onze vrije tijd anders in te vullen. Dat we meer Netflix kijken, staat buiten kijf, maar we lezen ook meer en daarbij komen ook audioboeken in beeld. Exacte cijfers over de groei van audioboeken tijdens de lockdown zijn er niet, maar uit alle studies blijkt dat meer en meer mensen zich tegoed doen aan een luisterverhaal sinds het begin van dit jaar. De globale markt is 4,5 miljard euro waard en groeit 25 procent per jaar, volgens de consultant Deloitte.

Storytel komt ook niet met cijfers, maar zag wel een toename in het gebruik van zijn app, die 15 jaar geleden werd opgericht in Zweden. ‘We merken wel dat minder mensen onderweg luisteren, omdat ze ook minder op de baan zijn, maar er wordt meer samen geluisterd en vooral kinderboeken doen het goed,’ zegt Ruth De Jager, directeur Nederland en België.

Storytel is actief in 20 landen, waaronder Nederland en Brazilië, en heeft 1,3 miljoen gebruikers, vooral in thuisland Zweden. Nederland is het vierde land qua gebruikersaantal en in Vlaanderen rekent het bedrijf op een vergelijkbaar aantal.

‘Rijkere boekencultuur’

‘We merken dat Belgen een rijkere boekencultuur hebben dan de Nederlanders en wilden daarvan profiteren’, zegt De Jager. ‘We beginnen dus in Vlaanderen omdat daar op taalvlak heel wat overlap is en onderzoeken dan de mogelijkheden om in de andere landsdelen te lanceren.’

Storytel richt zich vooral op 18- tot 45-jarigen, ‘de podcastgeneratie’, en komt meteen met een arsenaal aan Nederlandse titels. Zo zullen klassiekers als ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ van Thea Beckman beschikbaar zijn, maar ook boeken van onder meer Griet op de Beeck en Lize Spit. Er komt zelfs een Vlaamse versie van ‘De meeste mensen deugen’ van de Nederlandse schrijver Rutger Bregman. ‘Het is een experiment om te zien of mensen liever de originele auteur horen of iemand die het in hun eigen taal vertelt’, klinkt het.

Stand-upcomedy

Opmerkelijk is dat de app niet alleen boeken zal aanbieden in ons land, maar ook stand-upcomedyshows, van Gunter Lamoot tot An Nelissen. ‘Dat is in de eerste plaats omdat we er nog volop mee bezig zijn om boeken in het Vlaams in te spreken. In tussentijd is er dus het alternatief van de Vlaamse comedyshows.’ Storytel heeft geen plannen om uit te breiden naar andere vormen van audio, 98 procent van de app bestaat uit boeken.

Storytel brengt zowel Nederlandstalige als Engelstalige luisterboeken naar ons land en zal 11,99 euro kosten per maand voor een basisabonnement. Daarnaast is er nog een familie-abonnement voor 14,99 euro en een abonnement voor grotere families van 19,99 euro. Daarmee kan u met meer toestellen tegelijk audioboeken luisteren.

Meer