Sinds Nieuwjaar al 6,5 ton ‘Belgische’ cocaïne onderschept

© AFP

Ook in 2017 blijft ons land, en de haven van Antwerpen in het bijzondere, een draaischijf voor illegale drugs. Op drie dagen tijd zijn er in verschillende Zuid-Amerikaanse landen drie ladingen cocaïne onderschept met België als bestemming. Dat melden verschillende lokale media. In totaal gaat het om 2,5 ton met een geschatte straatwaarde van 125 miljoen euro. Op vrijdag werd er in Hazeldonk, nabij het Nederlands Breda, nog 4 ton gevonden tussen een lading bananen die via de haven van Antwerpen binnen zijn gekomen.

adm

Het nieuwe jaar is nog geen maand oud of er zijn alweer grote hoeveelheden cocaïne op weg naar België onderschept. Op 10 januari hebben de Colombiaanse autoriteiten in Santa Marta 100 kilo gevonden in het koelsysteem van een container voor groenten en fruit.

© AFP

Op 11 januari vond de Braziliaanse politie 400 kilo in een container met ijzeroxide en op 12 januari was het de beurt aan de Peruviaanse douane: zij konden maar liefst 2 ton onderscheppen. De drugs zaten verstopt tussen een lading asperges in blik.

De politie arresteerde een 24-jarige Serviër en vijf Peruvianen.

Het is niet duidelijk of deze vangsten te danken zijn aan louter toeval of aan intensievere controles in het land van herkomst. Volgens Radio Santa Fé hebben de Colombiaanse havenautoriteiten in Santa Marta fors geïnvesteerd in een nieuwe scanner. Vroeger duurde het zes uur om één container te scannen, nu kan dat op 5 minuten.

Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Economie, vertelde aan onze redactie dat er “heel recent” intensieve gesprekken zijn geweest tussen de Belgische en Zuid-Amerikaanse autoriteiten om de intensiteit en frequentie van de controles op te voeren.

“2016 was in ons land een recordjaar”, vertelt Adyns nog. “In totaal werd er 21 ton onderschept dus dit genre vangsten in het land van herkomst lijkt in die lijn te liggen.”

Belgische bananen

Aan dit tempo gaat het record van 2016 in geen tijd aan diggelen want de douane en politie hebben donderdag bijna 4000 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen in Hazeldonk. Drie mannen zijn aangehouden terwijl zij de vrachtwagen uitlaadden, liet de politie vrijdag weten. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel en -handel.

De lading bananen met de drugs ertussen verstopt, werd via de haven van Antwerpen naar Nederland gebracht. De politie doet verder onderzoek naar de herkomst van de drugs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen