Direct naar artikelinhoud
Justitie

Verzorgers rusthuis in Puurs schuldig aan onterende behandeling bejaarden na delen van naaktbeelden

Verzorgers rusthuis in Puurs schuldig aan onterende behandeling bejaarden na delen van naaktbeelden
Beeld thinkstock

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft vijf voormalige verzorgers van een rusthuis in Puurs schuldig bevonden aan voyeurisme, verspreiding van naaktfoto’s en onterende behandeling. Samen met twee andere verzorgsters waren ze lid van een besloten messengergroep waarin compromitterende beelden van bewoners werden gedeeld.

en

De vijf werden vervolgd voor mishandeling, verspreiding van compromitterend beeldmateriaal en onterende behandeling. Ze vroegen een opschorting van straf of werkstraf. Zij geven toe dat hun gedrag niet goed te praten valt en betuigen hun spijt. Maar daarnaast geven ze aan dat ze al gestraft werden doordat het dossier uitgebreid in de media kwam en nu vier jaar boven hun hoofd hangt. Bovendien werden ze meteen na het uitlekken van de feiten ontslagen om dwingende redenen.

De feiten kwamen aan het licht na een klacht bij de directie van woon-zorgcentrum Sint-Pieter in Puurs. De klacht werd ingediend door de partner van Stijn P., hoofdbeklaagde in dit dossier en oprichter van de messengergroep. Zij maakte melding van het bestaan van een besloten messengergroep waarin verzorgers foto’s en filmpjes deelden van demente bejaarden in compromitterende situaties, zoals naakt tijdens de verzorging, in bad of op toilet, of naakt op bed met een carnavalspruik op.

Beroepsverbod

De directie startte een onderzoek en diende een klacht in bij het parket. De zeven verzorgers die lid waren van de groep werden meteen ontslagen. De zeven betrokkenen werden ondervraagd en een huiszoeking bij elk van hen leverde heel wat bewijsmateriaal op. Bij twee van hen werd geen materiaal aangetroffen, zij zouden enkel deel uitmaken van de groep maar zelf geen beelden hebben genomen of gedeeld. Deze twee vrouwen werden door de rechtbank vrijgesproken.

De betrokkenheid van de vijf anderen staat wel vast. Stijn P. richtte de groep op en postte ook de meeste foto’s en video’s. Hij kreeg een straf van 18 maanden met uitstel en een beroepsverbod van 15 jaar.

De overige vier maakten zelf foto’s en video’s van bewoners en deelden die in de groep. Zij werden veroordeeld tot respectievelijk 15 maanden, 12 maanden en twee keer 18 maanden, telkens met uitstel.

Krenking van waardigheid

De rechters meenden dat de foto’s van dementerende bejaarden ontkleed, op toilet of in bad een duidelijke krenking van de menselijke waardigheid waren. “Deze mensen waren in een hulpeloze toestand en waren volledig overgeleverd aan de zorgen van de beklaagden, die daarmee het vertrouwen van de bewoners, het rusthuis en de familieleden ernstig hebben beschaamd”, motiveerde voorzitster Suzy Vanhoonacker de beslissing. “Een opschorting of werkstraf is een te lichte bestraffing maar doordat de feiten zich vier jaar geleden voordeden, moet een straf met uitstel voldoende zijn.”

Enkele familieleden van slachtoffers en het OCMW van Puurs-Sint-Amands stelden zich burgerlijke partij en kregen morele en materiële schadevergoedingen.