AFP or licensors

Libanese ex-premier Saad al-Hariri opnieuw benoemd tot premier

De Libanese president Michel Aoun heeft Saad al-Hariri benoemd tot nieuwe premier. Hariri moet nu een regering vormen en proberen een einde te maken aan de ergste economische crisis in het land sinds het einde van de burgeroorlog 30 jaar geleden. Hariri was al 3 jaar premier, maar nam een jaar geleden ontslag na massaal volksprotest tegen de corruptie en het economische wanbeleid in het land. 

Libanon zit al meer dan twee maanden zonder regering, nadat de voltallige regering van premier Hassan Diab op 10 augustus ontslag had genomen. De aanleiding voor dat ontslag waren de zware explosie in de haven van hoofdstad Beiroet een week eerder en de daarop volgende massale protesten tegen wanbeleid en corruptie.

Een nieuwe door de president benoemde premier hield het niet lang vol. Nog voor hij een regering kon vormen, nam Mustapha Adib eind september ontslag. Door politieke onenigheid over de toekenning van de ministerportefeuilles raakte de regering nooit uit de startblokken.

President Aoun heeft nu Saad al-Hariri benoemd tot nieuwe premier, nadat duidelijk was geworden dat hij voldoende steun heeft bij de parlementsleden. Hariri, een soennitische moslim, moet nu een nieuwe regering proberen te vormen én zijn land uit een diepe crisis zien te halen.

Zowel het eerste als het tweede belooft een moeilijke opgave te worden. Hariri wil nu naar eigen zeggen snel een niet-partijgebonden regering vormen die uit "specialisten" zal bestaan en hervormingen kan doorvoeren.

Oude politieke elite

Libanon kampt met een zware economische crisis, de ergste sinds het einde van de burgeroorlog (1975-1990). De Libanese munt verloor het voorbije jaar bijna 80 procent van zijn waarde, de werkloosheid en de inflatie namen enorm toe. De coronacrisis en de zware explosie in de haven van Beiroet begin augustus hebben de situatie voor veel Libanezen alleen maar uitzichtlozer gemaakt.

Hariri is de zoon van de in 2005 vermoorde ex-premier Rafik Hariri. Zoon Saad was al eens drie jaar premier, van 2016 tot 2019. Een jaar geleden stapte hij op na massaal volksprotest. De bevolking kwam toen op straat tegen de wijdverspreide corruptie in het land, het wanbeleid van de regering en de economische malaise.

In Libanon worden de politieke bestuursfuncties, zoals in de grondwet bepaald, verdeeld onder de drie voornaamste geloofsgemeenschappen: de soennitische moslims, de sjiitische moslims en de christenen. De enorme explosie in de haven van Beiroet toonde volgens velen aan dat dit stelsel, dat wanbeleid zou bevorderen, moet worden afgeschaft.

De vraag is dan ook of Hariri de man is die Libanon uit het economische moeras kan halen. Tegenstanders zien hem als een symbool van de politieke klasse die de ellende in het land net veroorzaakt heeft.

Meest gelezen