Direct naar artikelinhoud
VoorbeschouwingPresidentieel debat

‘Doorgestoken kaart!’: Trump lanceert preventieve aanval vóór zijn debat met Biden vannacht

‘Doorgestoken kaart!’: Trump lanceert preventieve aanval vóór zijn debat met Biden vannacht
Beeld AFP

Vannacht gaan Donald Trump en zijn rivaal Joe Biden voor het laatst met elkaar in debat. Met half gesloten microfoons, zodat het weer geen inhoudsloze woordenstrijd wordt. Vraag is vooral wat Trump dan in mars heeft – en of bijgeloof hem al bij voorbaat tot verliezer maakt.

“Het was zoals voortdurend switchen tussen heavy metal en jazz.” Zo beschreef de Amerikaanse commentator David Frum wat er geworden is van het debat van vorige week. Omdat Trump geen virtuele confrontatie wou, lieten hij en Biden zich apart maar gelijktijdig ondervragen – de geïnteresseerde kijker dwingend tot een uurtje zappen.

Zonder tegenstrever viel het des te harder op hoe Trump iedere kritische vraag als een aanval beschouwt, terwijl Biden die hooguit probeert te ontwijken. “Biden gedraagt zich dan als een verkoper die een tegenvoorstel doet. Trump barst uit in woorden die geen zinnen vormen en bouwt een defensieve muur van lawaai.”

Tijdens het eerste debat, drie weken geleden, was het die muur van lawaai – de heavy metal, die het won van de jazz. Alle inhoud ging verloren. Om een herhaling van die beschamende worstelpartij te vermijden, heeft de onafhankelijke commissie voor presidentiële debatten nu beslist de microfoons maar selectief open te zetten.

De vraag is dus wat Trump in zijn mars heeft, als hij de ander niet voortdurend in de rede kan vallen – wat hij drie weken geleden 128 keer deed op anderhalf uur tijd. “Het is niet iets wat Trump soms doet”, aldus CNN-analist Chris Cillizza. “Het is zijn hele debatstrategie. Als hij écht moet debatteren, valt hij door de mand.”

Donald Trump en Joe Biden.Beeld AFP

Een voorspelling: Trump zal blijven trachten om lawaai te maken, ook al heeft hij geen geluid. Hij stapt misschien zelfs op, roepend dat iedereen tegen hem is. “Compleet van de pot gerukt! Het is doorgestoken kaart,” zo riep hij al toen hij vernam dat zijn micro uitgeschakeld wordt tijdens de spreektijd van Biden.

Een pre-emptive strike was dat, om het uit te drukken in een militair jargon. Een even preventieve aanval zijn de verwijten die hij deze week al uitte aan het adres van Kristen Welker, die het debat vannacht zal leiden. “Vreselijk oneerlijk en radicaal-links”, zo noemde Trump de half-zwarte en half-inheemse politieke journaliste van de zender NBC.

De grootste druk ligt ook in dit laatste debat weer op de schouders van Biden. Die kan nog altijd blunderen – wat hem zeker kiezers kost. Voor Trump bestaat dat risico niet. Het grootste nadeel dat die nu heeft, is dat hij minder gelegenheid krijgt om Biden van de wijs te brengen en zo een humeurige uitval of een verspreking uit te lokken.

Maar als Biden zich recht weet te houden, zal Trump maar moeilijk kunnen scoren. En het is wel hij die een serieuze achterstand heeft goed te maken. Alles wat neigt naar status quo, is in het voordeel van Biden. Die was in het vorige debat wel lijdend voorwerp, maar heeft er in de polls de meeste vruchten van geplukt.

Bijgeloof

Vóór die eerste confrontatie stond Biden 6,1 procentpunten op kop – een kloof die daarna groeide tot 10,3%. Dat het cijfer weer begon te zakken rond de tijd dat Trump corona opliep, wil niet zeggen dat diens ziekte hem krediet heeft opgeleverd. Het is normaal dat een debat de winnaar slechts een tijdelijke boost in de peilingen bezorgt.

Zo’n debate bump gaat meestal ook weer over – en dat Biden niet tot het niveau van vóór het eerste debat is teruggezakt, betekent wellicht dat de coronabesmetting Trump juist punten heeft gekost. Geweten is ook dat de president niet vies is van wat bijgeloof. Dat zou hem vannacht nog wat nerveuzer kunnen maken.

Er was al één keer eerder een debat tussen presidentskandidaten in het Curb Event Center, de zaal van Belmont University in Nashville, Tennessee. Op 7 oktober 2008 stond wijlen John McCain daar tegenover Barack Obama. Allebei gezworen vijanden van Trump. Maar het was toen wel de Democraat die de verkiezingsstrijd uiteindelijk won.

Volg het debat live op demorgen.be.

Bijgeloof
Beeld Sam Simpkins/Belmont University