Ziekenhuizen naar fase 2a: 60 procent van capaciteit intensieve zorgen voorbehouden voor Covid-19, reguliere zorg afgebouwd

 ©  Photo News

Bron: belga, eigen berichtgeving

De ziekenhuizen moeten overgaan naar fase 2a. Tegen 2 november moeten ze 60 procent van de capaciteit op intensieve zorgen voorbehouden voor Covid-19. Dat valt te lezen in een brief van het Comité Hospital & Transport Surge Capacity aan de ziekenhuizen en bevestigt infectiologe Erika Vlieghe. De reguliere zorg wordt afgebouwd tegen komende maandag.

Momenteel moet algemeen nog 50 procent van de bedden worden gereserveerd voor Covid-19-patiënten, al hebben sommige ziekenhuizen de stap naar 2a gezet. Dat wordt nu veralgemeend, valt te lezen in een brief op de website van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.

De “exponentiële aangroei van de hospitalisatiecijfers maakt dat we naar alle waarschijnlijkheid het aantal voorbehouden bedden in fase 1B zullen overschrijden” binnen de geconsolideerde nationale cijfers van woensdag 28 oktober, valt te lezen. Daarom wil het Comité Hospital & Transport Surge Capacity “proactief op deze onvermijdelijke noodzaak anticiperen”, en krijgen de ziekenhuizen de vraag hun Covid-capaciteit op te schalen naar 2a, tegen 2 november.

“Aan de ziekenhuizen wordt gevraagd verschillende elementen van de reguliere zorg af te bouwen voor Covid”, zegt Erika Vlieghe. De beslissing werd genomen “met pijn in het hart, maar “de situatie dwingt ons ertoe”.

Reguliere zorg

Bovenop dat opschalen naar 60 procent van de bedden op intensieve zorg ook nog dit: alle niet-dringende operaties worden vier weken lang uitgesteld vanaf 26 oktober. Daarin inbegrepen: de ingrepen waarvoor opname op intensieve nodig is, de ingrepen waarvoor opname in gewone afdeling nodig is én de ingrepen in dagziekenhuis.

De reden: “De exponentiële aangroei van de hospitalisatiecijfers maakt dat we naar alle waarschijnlijkheid het aantal voorbehouden bedden in fase 1B voor Covid-ICU en Covid-non-ICU, respectievelijk 1.000 en 4.000, binnen de geconsolideerde nationale cijfers van woensdag 28 oktober zullen overschrijden.”

Nog meer afbouwen is mogelijk

Enkel indien nodig, kan het afbouwen nog verder gaan dan dat. Eerst kunnen nog de niet-chirurgische daghospitaalactiviteiten afgebouwd worden, en vervolgens tot slot ook de raadplegingen, thuishospitalisatieactiviteiten en de mobiele teams.

Anders gesteld: dringende ingrepen waar geen uitstel mogelijk is, blijven doorgaan, pakweg hartchirurgie... En voorlopig blijven consultaties en daghospitalisaties, weliswaar indien niet-chirurgisch, nog mogelijk. “Het dient zeer duidelijk te zijn dat alle dringende en noodzakelijk consultaties, onderzoeken en ingrepen wel blijven doorgaan. Ook alle lopende (levens)noodzakelijke therapieën (chemotherapie, dialyse, ....) of noodzakelijke revalidatie worden voortgezet. Ziekenhuizen zijn veilige plekken om deze zorg verder te zetten - de Covid-zorg wordt duidelijk gescheiden van de reguliere zorg”, valt te lezen in de brief.

bekijk ook

ZO ZIT DAT. In quarantaine gaan: hoe moet dat eigenlijk?

ZO ZIT DAT. Hoe kunnen honden corona opsporen?

ZO ZIT DAT. Waarom duurt het zo lang om een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen?

(mtm, kba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen