Direct naar artikelinhoud
VooruitblikOverlegcomité

Deze verstrengingen liggen op tafel van het Overlegcomité

Deze verstrengingen liggen op tafel van het Overlegcomité
Beeld Photo News

Geen scoutsovernachtingen, geen popcorn in de bioscoop en nog maximaal één nauw contact in het rusthuis. Deze verstrengingen liggen vanavond en morgen op tafel van het – digitale – Overlegcomité.

Buitenspelen in de modder

De Dag van de Jeugdbeweging is altijd een feest, maar vandaag start hij wellicht een beetje in mineur. De regionale ministers van Jeugd zaten afgelopen week samen om te kijken hoe de strengere coronaregels kunnen worden omgezet in hun domein. Het resultaat is een gezamenlijk advies aan het Overlegcomité, dat wellicht zal worden bekrachtigd.

De ministers sturen aan op een verbod op groepsovernachtingen, terwijl die tot nu toe mogelijk waren tot vijftig personen (of twintig ouder dan twaalf). Dat is nog geen voorafname op de zomerkampen van volgend jaar. Daarnaast zullen we de komende winter veel dikke winterjassen en verkleumde benen spotten. Buitenspelen wordt namelijk de absolute standaard. “Het is niet de bedoeling om de jeugdwerking volledig stop te zetten”, zegt de woordvoerder van de Vlaams jeugdminister Benjamin Dalle (CD&V).

De voorbije week namen verschillende jeugdbewegingen al spontaan de beslissing om geplande weekends te schrappen.

De Pro League gaat voorlopig door. Hoe het met amateursporten in openlucht in Vlaanderen gesteld is, moet nog blijken.Beeld Photo News

Voetbal voor lege tribunes

Sporten is gezond, maar wel zonder corona. Op het Overlegcomité werd besloten om alle amateurcompetities voor iedereen ouder dan 18 jaar stil te leggen. Dat verneemt De Morgen uit goede bron. Trainingen zouden wel nog toegestaan zijn. Kanttekening is wel dat verschillende van die competities intussen al stilgelegd zijn.

Over die leeftijdsgrens van 18 jaar zou wat discussie geweest zijn. Voor het Overlegcomité werden de amateurcompetities ten zuiden van de taalgrens woensdag stilgelegd voor iedereen boven de 12 jaar. Het compromis werd uiteindelijk dus 18 jaar. Voor de volledigheid: indoor contactsporten zijn al een tijdje verboden voor volwassenen.

Maar de grote vraag was vooral of er nog toeschouwers aanwezig mogen zijn bij sportwedstrijden. Neen dus. Alle topsportcompetities die nog kunnen doorgaan zullen al vanaf dit weekend achter gesloten deuren moeten plaatsvinden.

Concreet betekent dat vooral dat voetbalmatchen voortaan zonder publiek zullen zijn. Verschillende sportbonden hadden immers al eigen maatregelen aangekondigd. Zo wordt er dit weekend niet gevolleybald op het hoogste niveau, omdat de spelers te weinig getest kunnen worden. Ook de korfbalbond heeft alle competitiematchen geschrapt. In het voetbal gaat de Pro League voorlopig wel nog door door. De lagere competities werden stilgelegd, met uitzondering van de jeugdcompetities.

Een hapje of een drankje in de cinema: niet meer toegestaan.Beeld Freepik

Geen popcorn in de cinema

Als het van de Vlaamse regering afhangt, blijft de cultuursector grotendeels ongeschonden. Een operavoorstelling waar iedereen braafjes op een stoel zit, is veiliger dan pakweg een druk bijgewoonde voetbalwedstrijd, luidt de analyse. In het huidige regime mogen organisatoren nog 200 mensen binnen plaatsen en 400 buiten. Ze kunnen daar ook een uitzondering op aanvragen.

Maar net als de sport mag de cultuursector volgens De Croo verstrengingen verwachten. Hoever die zullen gaan, is de inzet van een debat. Zo is de sluiting van musea of bioscopen niet geheel uitgesloten. Wellicht zal er bij concerten en theatervoorstellingen ook meer afstand moeten worden gegarandeerd tussen mensen. De organisatoren zullen ook aan strengere crowd management moeten doen. Zeker aan in- en uitgangen.

Wie zelf een evenement organiseert, zal nog steeds een ‘Event Risk Model’-scan moeten maken om te zien of het evenement mag doorgaan. Dat model werd wel aangescherpt. Zo moet er voortaan meer afstand zijn tussen mensen en mag je niet langer een hapje of een drankje aanbieden. Gasten zelf een drankje laten meebrengen, mag ook niet. “We houden ons daarmee aan het federale besluit”, zegt de woordvoerder van bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA). Het cateringverbod geldt trouwens overal, dus ook in bioscopen en musea.

De bezoekersregeling bij woon-zorgcentra wordt verstrengd.Beeld ANP

Eén nauw contact in het rusthuis

Het coronavirus heeft weer voet aan grond gezet in de rusthuizen. Woensdag telde Vlaanderen al 92 woon-zorgcentra met 2 of meer besmettingen, waarvan 57 met minstens 5 besmettingen. “Om snel te kunnen testen bij uitbraken en symptomen, heeft de overheid beslist om de louter preventieve testen in woon-zorgcentra op te schorten tot 15 november”, zegt Karin Moykens, voorzitter van de Vlaamse coronataskforce. “Het uitbraakgericht testen gaat wel onverminderd door.” Dat betekent dat alle nieuwe bewoners en mensen met symptomen worden getest. Bij besmetting ga je twee weken in quarantaine.

De bezoekersregeling wordt verstrengd. Voortaan mogen bewoners nog maar één nauw contact hebben, en maximaal vier afstandelijke contacten. Bij een uitbraak in het centrum kan dit beperkt worden. “Maar dan nog willen we zorgen dat iedereen minstens één bezoeker kan ontvangen”, zegt de woordvoerder van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

De cafetaria’s van woon-zorgcentra blijven gesloten voor bezoekers.