Direct naar artikelinhoud
Terreurproces

‘Sluit Iraanse ambassades in EU, het zijn terreurcentra’: spanning stijgt in aanloop Iran-proces

De leider van de Iraanse oppositie Maryam RajaviBeeld RV

Ja, Iran zal zich willen wreken met een nieuwe poging tot aanslag. En nee, dat mag ons niet tegenhouden. De burgerlijke partijen hebben een gespierde boodschap in de aanloop van het proces tegen de Iraniërs die een aanslag beraamden en in ons land op het nippertje werden tegengehouden.

Enkele burgerlijke partijen en advocaten hebben op een persconferentie hun kijk gegeven op het proces, over dik een maand in Antwerpen. Dan zullen vier personen terechtstaan voor de verijdelde aanslag op 30 juni 2018. Het gaat om een Iraans koppel dat in Wilrijk woonde en met een halve kilo explosieven werd opgepakt, onderweg naar een grote bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Villepinte, bij Parijs. Naast hen op de beklaagdenbank zal ook een tussenpersoon zitten, én een diplomaat van de Iraanse ambassade in Wenen. De top in Teheran zou rechtstreeks opdracht hebben gegeven voor die aanslag.

Een aantal van de burgerlijke partijen zijn hooggeplaatste Amerikanen en Europeanen die destijds aanwezig waren in Villepinte. Maar hét doelwit die dag was de voorzitter van de Iraanse verzetsbeweging, Maryam Rajavi. Zij opende deze persconferentie met een oproep aan EU-landen om harder op te treden tegen Iran, onder meer door het sluiten van de Iraanse ambassades, nu blijkt dat deze terreuroperaties opzetten.

Lees ook:
‘Jullie weten niet wat jullie te wachten staat’: Iraans diplomaat bedreigt België

“Sluit de Iraanse ambassades in EU-landen, het zijn al jarenlang terreurcentra”, beaamde Giulio Terzi, voormalig Italiaans minister van Buitenlandse Zaken.

“Om politieke en economische redenen zullen lidstaten zich er wellicht van weerhouden om alle diplomatieke banden door te knippen, maar je kan al beginnen met het sluiten van consulaten en met inperkingen op het ambassadepersoneel, zodat je hen beter kan monitoren”, zei Robert Torricelli, voormalig senator in de VS.

Eerder deze maand bleek dat de opgepakte Iraanse diplomaat in politieverhoren dreigde met vergeldingsacties indien hij schuldig wordt bevonden. Niet onrealistisch, vinden de burgerlijke partijen. 

“Gezien de voorgeschiedenis van dit regime, is de meest logische respons een terreuraanval”, zei Torricelli. “Toch moeten we doorzetten. We kunnen ons justitiesysteem niet compromitteren. We mogen ons niet laten intimideren.” 

Fans van Maryam Rajavi, voorzitter van de Iraanse verzetsgroep National Council of Resistance of Iran (NCRI) bij de bijeenkomst in Villepinte, in 2018.Beeld REUTERS