In Parijs verdwijnen 70.000 van de 140.000 bovengrondse parkeerplaatsen

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, maakt werk van een pre-electorale belofte die de helft van alle parkeerplaatsen in de stad een andere bestemming wil geven.

Hidalgo is lid van de Parti Socialiste. Bij de voorbije verkiezingen kwam ze samen op met de ecologen van Les Verts.

Volgens Hidalgo is het niet normaal dat de helft van de openbare ruimte in de stad wordt gereserveerd voor wagens die slechts 13 procent van alle verplaatsingen voor hun rekening nemen. Ook is slechts 3 van elke 10 Parisiens in het bezit van een wagen. 

Veel bewoners van de stad hebben geen eigen auto, aangezien het gemakkelijker is met het openbaar vervoer te reizen. Net zoals in de meeste grootsteden is er ook een ruim arsenaal aan huurfietsen beschikbaar. Daarnaast zijn er ook hybride voertuigen beschikbaar die ze voor korte tijd kunnen huren. Parijs was in 2017 ook de eerste wereldstad die een datum op het weren van vervuilende auto’s plakte.

Parisiens mogen zelf suggesties maken voor nieuwe bestemming van parkeerplaatsen

Mensen die in de stad wonen en voor hun woning een openbare parkeerplaats hebben kunnen via een internetplatform suggesties doen over hoe ze die ruimte van ongeveer 10 vierkante meter liefst benut zouden zien.

Automobilisten zullen nog altijd gebruik kunnen maken van een uitgebreid arsenaal ondergrondse parkeerplaatsen. Het gaat om zo’n 520.000 plekken, die aan ‘fatsoenlijke’ prijzen ter beschikking zullen worden gesteld. Hidalgo start daartoe onderhandelingen op met de eigenaars van deze parkings. Die vragen gemiddeld 154 euro per maand om een auto te stallen. Wie zijn auto op straat parkeert betaalt amper 40 euro.

De resterende bovengrondse parkeerplaatsen zullen worden voorbehouden aan mensen die in de buurt wonen en/of hun wagen nodig hebben om zich te verplaatsen. Hidalgo hoopt de plannen tegen 2026 te hebben gerealiseerd.

Meer