© ATV

Opnieuw lege tribunes: toeschouwers niet meer toegelaten in voetbalstadions

Opnieuw lege tribunes. Vanaf vandaag en tot nader order is publiek in onze voetbalstadions opnieuw verboden. Dat betekent dat er vanavond al geen volk meer is bij Kortrijk - Anderlecht, maar dat ook de derby zondag tussen Antwerp en Beerschot in een lege Bosuil zal plaatsvinden. Ook volgende week zal er geen publiek aanwezig mogen zijn bij Club Brugge - Lazio in de Champions League en Antwerp - Tottenham in de Europa League.

In augustus speelden de clubs in 1A en 1B al zonder publiek. Daarna mochten de profteams vijf wedstrijden lang een beperkt aantal ­toeschouwers toelaten. Er werden strakke protocollen opgesteld om de stadions op een veilige manier deels te vullen, maar daar komt nu weer een einde aan. Het Overlegcomité dat de coronamaatregelen bepaalt, weert drie weken lang alle fans uit het stadion.

Het moet om gezondheidsredenen, maar financieel zal dit er opnieuw hard inhakken bij de clubs. Zeker voor de Europees spelende clubs is het zuur. Club Brugge wilde 5.500 fans toelaten voor het Champions League-duel tegen ­Lazio, maar dat zal nu niet meer lukken. Antwerp had al 4.000 supporters geselecteerd voor de derby tegen Beerschot komende zondag. Dat aantal zou eerst gehalveerd worden tot ongeveer 2.000 fans, maar nu zal er niemand meer kunnen komen kijken naar de eerste échte stadsderby in jaren. De Great Old zal eveneens op een lege Bosuil tegen Tottenham Hotspur moeten spelen.

Ook twee matchen in gevaar

De vraag is trouwens of alle wedstrijden dit weekend kunnen doorgaan. Die kans is quasi onbestaande. Waasland-Beveren zit ondertussen met zeventien coronabesmettingen en dus vraagt de club normaal voor de tweede week op rij om zijn wedstrijd uit te stellen. Vorige speeldag was het tegen Oostende, nu is het ­tegen Charleroi. De Freethiel is in lockdown, want deze week waren er niet eens groepstrainingen en alle contacten tussen coach Nicky Hayen en zijn jongens verliepen digitaal. Er zijn maar liefst veertien spelers ­getroffen.

Ook Moeskroen start vandaag normaal de procedure om zijn match tegen Cercle af te gelasten. Les Hurlus zitten ze met twaalf ­besmettingen, onder wie de kok, de dokter, de perschef, maar vooral ­negen spelers. Op Le Canonnier zijn de namen bekend. Het gaat om Hocko, Van Durmen, Nlandu, ­Gnohéré, Ipollito en Henry. Vandaag kunnen er nog positieve ­gevallen bijkomen en dus lijkt uitstel onvermijdelijk.

En wat met de andere profclubs? Club Brugge krijgt vandaag te horen of er naast ­Mignolet, Kossounou en Krmencik nog positieven zijn, bij RWDM in 1B is het duel met Lierse in gevaar. De kalendermanager zal de vrije ­momenten - in januari zijn er twee weekends voorzien - goed kunnen gebruiken om uitgestelde matchen in te plannen.

(jug, whb, tjm)

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL