Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Voorlopig geen lockdown, maar wel verscherpte maatregelen op komst

Premier Alexander De Croo (Open Vld): ‘Laten we vertrouwen hebben dat de maatregelen die we namen de juiste zijn.’Beeld Photo News

Ondanks de druk van wetenschappelijke experts en vooral Franstalige politici komt er voorlopig geen nieuwe lockdown. ‘We moeten niet continu veranderen van strategie’, aldus premier Alexander De Croo.

Donderdagavond kwam het Overlegcomité samen om te kijken welke extra maatregelen nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus. Vrijdag wordt er mogelijk verder vergaderd, en worden de maatregelen officieel gecommuniceerd. Vooral evenementen en de cultuur- en sportsector mogen verscherpte regels verwachten. Zo zal het topvoetbal vanaf dit weekend achter gesloten deuren plaatsvinden.

Normaal was het Overlegcomité pas op vrijdag voorzien, maar door de onrustwekkende signalen uit de ziekenhuizen werd het overleg in allerijl vervroegd. Het is de bedoeling om voor een hele rist sectoren de gebruikte protocollen onder de loep te nemen. Die protocollen, die regelen hoe de sanitaire afspraken in de praktijk worden omgezet, moeten afgestemd worden aan alarmniveau 4 van de langverwachte coronabarometer. De voorstelling van de barometer was gepland voor vrijdag, maar is opnieuw uitgesteld.

Een algemene lockdown komt er zo goed als zeker niet. De voorbije dagen hadden tal van wetenschappelijke experts nochtans benadrukt dat een lockdown nodig was om de snelle verspreiding van het virus een halt toe te roepen. “Het is in elk geval iets waarover zal moeten worden gepraat”, klonk het bij interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zei donderdag dat een “een korte strenge lockdown” te verkiezen was boven een langere “semi-lockdown”. 

Hoge kosten aan lockdown

Ook heel wat Franstalige politici, onder wie Waals minister-president Elio Di Rupo (PS), suggereerden dat strengere maatregelen nodig zijn. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez deed dat woensdag al, amper twee dagen nadat de verstrengingen van het laatste Overlegcomité ingingen. Veel te vroeg om een effect te zien – en wellicht zelfs te vroeg om te zien of de maatregelen die het Overlegcomité twee weken geleden nam een impact hebben op de epidemie.

Zowel op de Zestien als in de Vlaamse regering is er weinig animo om zo snel al een versnelling hoger te schakelen. De factuur van een lockdown, zowel op economisch als op maatschappelijk en menselijk vlak, is immers torenhoog.

“We moeten niet continu veranderen van strategie. Laten we vertrouwen hebben dat de maatregelen die we genomen hebben de juiste zijn”, verklaarde premier Alexander De Croo (Open Vld) donderdagmiddag in de Kamer. 

Door extra maatregelen voor onder meer evenementen gaat de samenleving weliswaar toch weer een beetje meer op slot, nadat een week geleden onder meer een avondklok werd aangekondigd en de horeca een maand gesloten werd. Feit is dat de epidemie in ons land op dit moment ongenadig hard woedt. Ziekenhuizen zien in ijltempo de afdelingen intensieve zorg vollopen. Intussen werd beslist dat de reguliere zorg afgebouwd moet worden om bedden vrij te maken. De provincie Luik is er het ergst aan toe. Intensivist Philippe Devos van het CHC-ziekenhuis waarschuwde deze week dat Luik het Lombardije van de tweede covidgolf geworden is.

Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van het land, vraagt dat er snel extra maatregelen komen. ‘Flatten the curve’ moet opnieuw het doel worden, zegt bestuurder Margot Cloet. “Bepaalde evenementen, zoals sportevenementen waar veel mensen samenkomen, moeten nu even stopgezet worden. Als daar niks verandert, blijven de ziekenhuizen dweilen met de kraan open. De situatie is echt aan het ontsporen.”