Jambon licht de maatregelen toe.  © rr

OVERZICHT. Strengere coronamaatregelen voor sportwedstrijden, cultuurevenementen en jeugdbewegingen

Het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaatregeringen kwamen donderdagavond om 20 uur vervroegd samen om strengere, bijkomende maatregelen te nemen in de strijd tegen corona. Vanmorgen werden de maatregelen toegelicht, ze gelden tot 19 november. Onder dit artikel vindt u alle maatregelen opgelijst.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) lichtte de verschillende domeinen toe, te beginnen met sport: profwedstrijden gaan door zonder publiek, amateurcompetities zijn opgeschort, en bij jeugdwedstrijden mag alleen nog één ouder aanwezig zijn. Iedereen mag ook in open lucht blijven trainen. “Er blijven dus nog heel wat sportmogelijkheden over.”

Voor het hoger onderwijs mogen nog maximaal 20 procent van de capaciteit van een klas gebruikt worden. Uitzonderingen zijn de practica, en de eerstejaars. “Als je dat alleen van achter je scherm moet doen, denk ik dat je verloren loopt.” Daarom geldt voor hen een bezettingsgraad van 50 procent.

In de cultuur- en evenementensector kunnen wel nog zaken doorgaan, maar bij indoor evenementen is er beperking van 40 aanwezigen. Als er voldoende coronagaranties zijn kan dat opgetrokken worden tot 200. Uitzonderingen voor meer kan niet. Na 19 november gaan we terug naar de huidige situatie “behalve als de curve gigantisch slecht is”.

Voor jeugdverenigingen zijn de regels iets complexer. Bij kinderen jonger dan twaalf kan alles als gepland doorgaan, bij oudere kinderen zijn alleen buitenactiviteiten toegestaan, met mondmasker. Kampen kunnen tijdens het schooljaar niet voor wie ouder is dan 12. Tijdens de herfstvakantie is er wel een uitzondering voor groepen van tussen de 12 en 14: die mogen wel op kamp, als ze minstens vier keer overnachten en zo “een stabiele, afgesloten groep” vormen.

Alle pretparken gaan dicht. De dierentuinen blijven wel open, maar paviljoenen waarin bijvoorbeeld aquariums te zien zijn blijven wel dicht.

Telewerk is en blijft de regel. “Als je geen telewerk kan doen, moet je naar het werk maar het moet er veilig zijn. Maar we doen een oproep aan alle bedrijfsleiders om komende dagen maximaal in te zetten op dat telewerk”, zegt minister van Volksgezondheid Vandenbroucke nog tijdens de persconferentie.

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is de omvang of kracht van de storm die op de zorg afkomt in de handen van de burgers, dat zegt hij tijdens de persconferentie van het Overlegcomité. “we moeten een dam vormen rond onze zorg en zorgen dat die niet spring”, zei hij.

“We hebben gevraagd niet-dringende operaties die je dus kan plannen uit te stellen gedurende vier weken. Binnen twee weken gaan we dat bekijken”, zei Vandenbroucke. Hij vraagt wel dat mensen die dialysé , revalidatie of chemo krijgen naar het ziekenhuis blijven gaan. “Laat je alstublieft verzorgen”, klinkt het.

Minister Frank Vandebroucke (sp.a) kondigt aan dat niet dringende operaties vier weken worden uitgesteld © Overlegcomité van 23 oktober.

Tegen 2 november wordt ook het aantal bedden op covid-afdelingen vergroot. 1.200 bedden moeten tegen dan beschikbaar zijn. We vragen aan ziekenhuizen ook om 300 extra ‘intensieve’ bedden te voorzien. Ook het militair hospitaal staat klaar om ziekenhuizen te ontlasten. Mensen met brandwonden kunnen dus daarnaartoe, liet de minister weten.

Tot 19 november

De maatregelen gaan vandaag meteen in en gelden minstens tot 19 november, maar kunnen verlengd worden als de coronacijfers dat vereisen. Ze gelden in heel het land. Op lokaal niveau kunnen er nog strengere maatregelen afgekondigd worden.

De deelstaatregeringen zullen ook maatregelen nemen om de drukte op het openbaar vervoer tijdens de spitsuren in te perken.

De maatregelen die vorige week werden afgekondigd en afgelopen maandag ingingen - sluiting van de horeca, één “knuffelcontact” per persoon, een nachtklok vanaf 24 uur tot 5 uur en een verbod op verkoop van alcohol vanaf 20 uur - blijven ook van kracht.

SPORT

  • Bij professionele sportwedstrijden in alle takken, en dat zowel indoor als outdoor, wordt voortaan geen publiek meer toegelaten.
  • Alle amateurwedstrijden voor volwassenen worden opgeschort.
  • Jeugdcompetities (onder 18 jaar) en trainingen voor jeugd en amateursporters kunnen wel doorgaan. Bij jeugdwedstrijden mag nog één ouder of familielid per spelertje komen kijken. Bij indoorsporten moet de afstand van 1,5 meter gegarandeerd worden.
  • Zwembaden blijven open.

CULTUUR

  • In theaters, bioscopen en concertzalen zijn nooit meer dan 200 toeschouwers toegelaten.
  • Er moet steeds 1,5 meter afstand gehouden worden tussen de bubbels, en er geldt een mondmaskerplicht.
  • De eerdere uitzonderingsmaatregelen voor grote indoor infrastructuur zoals het Sportpaleis of de Koningin Elisabethzaal worden al zeker tot 19 november geschrapt.
  • Het aanbieden van drank of voedsel is verboden.

JEUGD

  • Alle overnachtingen - kampen, weekends, … - voor jeugdbewegingen worden verbodentijdens schoolperiodes, met uitzondering voor de groepen onder de 12 jaar. Ook leeftijdsgroepen tussen 12 en 14 jaar mogen nog op kamp, als het gaat om een overnachting van minstens vier nachten.
  • Voor alle leeftijdsgroepen boven de 12 jaar worden indoor activiteiten verboden. Zij mogen alleen nog buitenactiviteiten organiseren, en moeten ook daar een mondmasker dragen. Ook voor -12-jarigen worden buitenactiviteiten “sterk aangeraden”.

PRETPARKEN

  • Alle pretparken moeten dicht.
  • Dierentuinen mogen wel openblijven, met uitzondering van de binnenruimtes. Eten en drank mogen niet meer ter plekke genuttigd worden.

EVENEMENTEN

  • Bij alle indoor evenementen waarvoor geen protocollen zijn afgesloten, zijn nog maximum 40 personen toegelaten.

HOGER ONDERWIJS

  • In hogescholen en universiteiten wordt de fysieke aanwezigheid in aula’s of lesruimtes beperkt tot maximum 20 procent. Het dragen van een mondmasker wordt verplicht.
  • Er gelden uitzonderingen voor practica en eerstejaarsstudenten.

(syd)

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigt nieuwe maatregelen aan: “De ziekenhuizen, scholen, bedrijven en ons mentaal welzijn zijn onze prioriteit.”  © HBvL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer