Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Premier De Croo roept op tot solidariteit: ‘Worden moeilijke weken, misschien maanden’

Premier Alexander De Croo.Beeld Photo News

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft op de persconferentie na het Overlegcomité vanmorgen iedereen opgeroepen tot solidariteit. ‘Bel eens iemand op van wie u weet dat hij of zij het moeilijk heeft, doe eens boodschappen voor een ander: het zijn de kleine dingen die laten zien dat we een ploeg zijn van 11 miljoen Belgen.’

“Iedereen heeft in zijn leven al eens in een situatie van kwetsbaarheid gezeten”, volgens De Croo. “Als dat niet zo is, hebt u geluk gehad. Maar dat moment zal ooit zeker komen. Als je iets kan doen om kwetsbaren bij te staan, moet je dat doen. We moeten solidariteit tonen.”

“Vanaf zondag worden de avonden weer wat korter en donkerder. Als je zelf sterk genoeg bent, wees dan de schouder waarop een ander kan steunen. Deel je sterkte en je kracht. Het zijn de kleine dingen die het verschil zullen maken. Maak wat tijd voor elkaar”, klonk het.

Nieuwe maatregelen:

Het overlegcomité kondigde een reeks verstrengde maatregelen aan voor sport, onderwijs en vrije tijd. Bekijk het overzicht hier.

‘Schutskring’

Premier De Croo sprak tijdens de persconferentie van “een schutskring” die aangelegd zal worden rond vier prioriteiten: de zorg, de scholen, de bedrijven en het mentaal welzijn. Die wil men zo goed als mogelijk vrijwaren, zodat ze optimaal kunnen blijven functioneren. “Dat kan alleen door al de rest te verstrengen en te beperken tot het strikt noodzakelijke. De maatregelen gaan vandaag in en duren al zeker tot 19 november”, klonk het.

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) riep op tot solidariteit. “De cijfers zijn slecht, we sluiten nu elke dag een ziekenhuis voor andere zorg dan Covid. Het gaat niet alleen om bedden en infrastructuur, maar ook om mensen en handen. Die mensen en die handen zijn moe en de omvang van wat op hen afkomt, is een storm. De kracht van de storm is in onze handen. Als we onszelf en anderen beschermen, is er een kans dat de storm afneemt. We moeten een dam vormen rond onze zorg en zorgen dat de dam niet springt.”

Hij benadrukte dat iedereen een onderdeel is “van het team van elf miljoen”. “Aanpakken is de verantwoordelijkheid van iedereen. Luister naar elkaar, help elkaar, zorg voor elkaar. Zo zal het team van elf miljoen winnen”, klonk het nog.