Direct naar artikelinhoud
Sneltesten

Vlaanderen koopt 4 miljoen covid-sneltests voor zorg, scholen en bedrijven

Vlaanderen koopt 4 miljoen covid-sneltests voor zorg, scholen en bedrijven
Beeld BELGA

Vlaanderen gaat 4 miljoen sneltesten aankopen. Ze zouden hier binnen 2 tot 3 weken moeten zijn en zouden ingezet worden in bedrijven, zorgsector en scholen. Dat meldt minister Wouter Beke aan Het Laatste Nieuws.

Sneltesten, ook wel antigeen-testen genoemd, hebben het grote voordeel dat ze buiten een labo gebruikt kunnen. Ze werken zoals een zwangerschapstest en geven al resultaat na een kwartier. Zo kunnen de labo’s ontlast worden. De sneltesten moeten wel nog steeds afgenomen worden door gekwalificeerd zorgpersoneel via een neus- of keelwisser.

Vraag is waar die testen juist zullen worden ingezet.  Daarover heeft de Vlaamse regering voorlopig enkel nog maar de grote lijnen van de strategie bepaald. De testen zullen gebruikt worden in de scholen, in bedrijven en in de zorgsector. 

Minister Beke reageert bij Het Laatste Nieuws tevreden op de aankoop van de miljoenen testen. “Nu sneltesten op het niveau zijn dat zij een kwaliteitsvolle uitbreiding van de testcapaciteit kunnen beteken, wil Vlaanderen hierin ook stevig investeren. Hoe beter we kunnen testen, des te sneller we deze corona-crisis opnieuw onder controle kunnen brengen.”