CEO Mega World heeft herstelplan “zonder ontslagen of winkelsluitingen”

 ©  BELGA

Mega World heeft een herstelplan klaar dat geen impact heeft op het personeel. Dat zegt CEO Rudy Claes. Maandag beslist de rechtbank over het al dan niet toekennen van een bescherming tegen schuldeisers. Vakbond ACV reageert voorzichtig positief.

blg
Bron: BELGA

Mega World is de opvolger van Blokker in België. De omstreden Nederlandse zakenman Dirk Bron nam de keten met 670 werknemers over en bouwde ze om tot een discounter. Maar in de coronacrisis kwam het bedrijf in financiële problemen. Vakbond ACV Puls diende een klacht in tegen Bron, die in zijn thuisland terechtstaat voor fraude.

Claes zegt er vertrouwen in te hebben dat het bedrijf bescherming zal krijgen van de rechtbank. Hij legt een herstelplan voor met de focus op kostencontrole. Winkelsluitingen of ontslagen zijn in het plan niet aan de orde. “We hebben alle 119 filialen nodig”, zegt Claes. Wel zal er gekeken worden naar onder meer de prijszetting, het productgamma en huurprijzen van winkelpanden. Van het personeel zal geen inspanning gevraagd worden, luidt het.

LEES MEER. 7 faillissementen in 11 jaar en veroordeeld voor fraude: het moest wel fout lopen met ‘de redder van Blokker’

De vakbonden stelden zich eerder deze week vragen bij geldtransfers naar Monaco. Maar daar is niets mis mee, zegt Claes. “De betalingen aan een leverancier in Monaco zijn volkomen legaal in een gewone handelsrelatie. Tegenover de betalingen staan reële leveringen, bestelbons en facturen. De bevoegde autoriteiten mogen dat komen nakijken.”

Ondertussen procedeert Mega World wel zelf tegen de vorige eigenaar van de keten. “Er zijn zaken niet gemeld geweest in de verkoop”, zegt Claes.

Claes heeft die hele uitleg vrijdag ook gegeven aan de vakbonden. Het belangrijkste voor hen was dat er min of meer duidelijkheid is over de lonen, zegt vakbondsman Marc Jacobs van de christelijke bond ACV. “De opdracht is al gegeven aan het sociaal secretariaat om ze uit te betalen.” De bonden hadden het personeel eerder deze maand opgeroepen om de cash inkomsten in de winkels voorlopig niet door te storten naar de werkgever, maar die actie hebben ze inmiddels beëindigd.

Voor het overige geeft Jacobs de CEO het voordeel van de twijfel. “We kunnen er moeilijk tegen zijn dat hij de winkels en het personeel wil behouden”, klinkt het. “Hoe hij het gaat doen, is niet helemaal duidelijk. Een echt businessplan is er niet gegeven. We zullen zien.” De winkels zijn intussen wel open, en er zijn geen vakbondsacties gepland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen