Volgende week sociale flitscontroles in schoonmaaksector

© Lisa Van Damme; LVD

Volgende week vrijdag zijn er in heel België sociale flitscontroles in de schoonmaaksector. Dat maakte Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) bekend bij een bedrijfsbezoek in Sint-Niklaas.

Tijdens sociale flitscontroles in de schoonmaaksector wordt de naleving van de sociale- en arbeidswetgeving gecontroleerd.

“Ik wil meer controles doen dan gepland in de schoonmaaksector om zwartwerk tegen te gaan”, zegt Staatssecretaris De Backer. “Door controles op voorhand aan te kondigen, willen we sociale fraude vermijden en hopen we dat bedrijven zich nog last minute in regel stellen. Daarnaast gaan ook de onaangekondigde controles verder.”

In de strijd tegen zwartwerk, en om eerlijke concurrentie in de sector mogelijk te maken, zullen alle 43.000 werknemers uit de Belgische schoonmaaksector zich vanaf 2018 verplicht moeten registreren als ze hun dagtaak beginnen én als ze naar huis gaan. Die verplichte aanwezigheidsregistratie is één van de vijftien maatregelen uit het Plan voor Eerlijke Concurrentie in de Schoonmaaksector dat de staatssecretaris eind november 2016 afsloot met de sociale partners.

De Backer start dit jaar proefprojecten waarbij een aantal aanmeldingssystemen tegen elkaar worden afgewogen om één goed werkend systeem te kiezen.

Het bedrijf Solar Cleaning Services uit Sint-Niklaas registreert ondertussen al elektronisch aanwezigheidstijden van werknemers bij aanvang en einde van de werkdag. Het voorbeeldbedrijf kreeg vrijdagnamiddag bezoek van de staatssecretaris. “Deze verplichte personeelsregistratie betekent een serieuze administratieve vereenvoudiging voor schoonmaakbedrijven”, zegt staatssecretaris De Backer. “Uurroosters en eventuele aanpassingen kunnen immers voortaan digitaal bijgehouden en opgevolgd worden. Tegelijk helpt het om zwartwerk in de sector tegen te gaan. Inspectiediensten kunnen namelijk makkelijker controleren of iedereen in orde is met de sociale en/of arbeidswetgeving.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen