Direct naar artikelinhoud
AchtergrondBrexit

Brexiteers zien zon opkomen: Verenigd Koninkrijk sluit eerste handelsakkoord na brexit

Brits minister van Internationale Handel Liz Truss tekent de deal met haar Japanse collega van Buitenlandse Zaken, Motegi Toshimitsu.Beeld AP

Met de Europese Unie wil het niet vlotten, maar de Britten zijn er inmiddels wel in geslaagd om een vrijhandelsakkoord met Japan te sluiten. De Britse minister van Internationale Handel Liz Truss tekende de deal vrijdag met haar Japanse collega van Buitenlandse Zaken, Motegi Toshimitsu. Het is het eerste grote akkoord voor de Britten sinds de brexit.

“Het is een mijlpaal voor Groot-Brittannië”, zo verklaarde Truss tijdens haar bezoek aan het land van de Rijzende Zon. “Het laat zien wat we kunnen bereiken als een onafhankelijke handelsnatie.”

Vanaf komend jaar zullen tarieven vrijwel geheel verdwijnen bij de handel tussen Japan en Groot-Brittannië.  Het akkoord heeft een waarde van 15 miljard pond (16,5 miljard euro). Voor de Britten zal het betekenen dat Kobe-biefstuk en dikke udon-mie, inclusief sojasaus, goedkoper zullen worden. Hetzelfde geldt, vanaf 2026 althans, voor Japanse auto’s.

Het akkoord is vergelijkbaar met dat tussen de Europese Unie en Japan, maar bij de Britse deal zijn digitale diensten inbegrepen. Producten die uit een specifieke regio komen, zoals Wensleydale-kaas uit Yorkshire, krijgen extra bescherming. Tegelijkertijd worden de regels over vermelding van de precieze herkomst van producten minder streng.

Critici wijzen erop dat het akkoord slechts 0,7 procent zal bijdragen aan de Britse economie, veel minder dan de verloren handel met Europese landen. Opvallend is ook dat de Japanners strenge eisen stellen aan staatshulp, eisen die verder gaan dan wat de EU met oog op een ‘gelijk speelveld’ verlangt tijdens de brexit-onderhandelingen.

De Japanse regering, echter, benadrukte dat het land nog steeds groot belang heeft bij een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Voor automakers als Toyota en Nissan, die grote vestigingen hebben in Engeland, is een soepele en tariefvrije handel van auto-onderdelen, bijvoorbeeld met Duitsland en Frankrijk, van levensbelang.

Voor de Britten is het akkoord met Japan, momenteel de op tien na grootste handelspartner, van een breder belang. Het opent immers de weg naar Britse deelname aan het zogeheten Trans-Pacific Partnership, waar het grootste deel van de landen aan de Grote Oceaan bij betrokken zijn, een handelsblok dat groter is dan de EU.

In een interview met The Daily Telegraph beloofde minister Truss dat het noordoosten van Engeland, waar belangrijke havens liggen, zullen worden omgetoverd tot ‘Singapore on Tyne’.