Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Transgender-docu ‘Petite fille’ wint Grand Prix op Film Fest Gent

‘Petite fille’, winnaar van de Grand Prix op Film Fest Gent, draait rond de zevenjarige Sasha, die als jongetje werd geboren maar zich een meisje voelt.Beeld Imagine

De officiële competitie van Film Fest Gent kent een verrassende winnaar: het Franse Petite fille, een documentaire over een zevenjarige transgender, gaat aan de haal met de Grand Prix. Het Slovaakse Koude Oorlog-drama Servants wint de Georges Delerue-prijs voor Beste Muziek en Sound Design.

Petite fille, een film van de Franse regisseur Sébastien Lifshitz, was de enige documentaire in de officiële competitie op Film Fest Gent dit jaar. De film vertelt het verhaal van de zevenjarige Sasha, een Frans meisje dat als jongetje werd geboren. Al vanaf haar drie jaar antwoordde ze ‘Een meisje’ op de vraag ‘Wat wil je worden als je groot bent?’. Alleen blijkt die ambitie niet evident te zijn voor een kind dat de puberteit nog niet heeft bereikt.

Lifshitz toont de kruistocht die Sasha’s moeder Karine aflegt om erkenning te krijgen en haar dochter zo’n gelukkig mogelijke jeugd te laten beleven. Dat draait vooral uit in een gevecht met de onzichtbare administratie van Sasha's school, die weigert haar als een jongen te behandelen. 

Karines strijd teert ook op schuldgevoel: toen ze zwanger was van Sasha, hoopte Karine dat ze een dochter zou krijgen. Door de familie te registreren in haar dagelijkse handelingen en door eenvoudige, oprechte interviews af te nemen, brengt Lifshitz het gewone, maar moeilijke leven van moeder en kind in beeld. Lifshitz’ ongedwongen stijl laat de sluimerende emoties bij Sasha thuis naar boven komen. 

“Een wondermooi portret", oordeelt de jury. “De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed.”

Zo is Petite fille een ietwat verrassende winnaar in een opvallend sterke competitie. Onder andere Nomadland, dat de Gouden Leeuw won in Venetië, en het sterke First Cow van regisseur Kelly Reichardt leken favorieten voor de Grand Prix. Ook het kunstige migrantendrama Vitalina Varela, van de Portugees Pedro Costa, en Sean Durkins The Nest, met Jude Law in de hoofdrol, maakten indruk. Het prachtige, magisch-realistische Gagarine, van het Franse duo Fanny Liatard en Jérémy Trouilh, won donderdag al de Explore Zone Award, de prijs van de jongerenjury.

‘Servants’ speelt zich af op een Tsjechoslovaaks seminarie tijdens de Koude Oorlog.Beeld rv

Het beeldschone Servants van Ivan Ostrochovsky, een Slovaakse film over een vrijgevochten seminarie tijdens de Koude Oorlog, wordt dan weer bekroond met de Georges Delerue-prijs voor Beste Muziek en Sound Design. De dreigende score werd gecomponeerd door Christian Lolea en Miroslav Tóth, het sounddesign is van Michal Novinski. “Zij ondersteunen de beelden op een unieke, moderne en vaak verwrongen manier en tillen de film tot voorbij excellentie”, stelt de jury, die Servants omschrijft als “exceptionele cinema”. 

De jury bestond dit jaar uit regisseur Fabrice du Welz, regisseur Benh Zeitlin, actrice Natali Broods, componiste Dascha Dauenhauer en regisseur Damien Manivel.

Petite fille komt op 6 januari in de bioscoop.