Direct naar artikelinhoud
MaatregelenWallonië

Overzicht: Wallonië kondigt strengere maatregelen af

Elio Di Rupo.Beeld EPA

Wallonië krijgt een strengere avondklok dan de rest van het land. Dat heeft de Waalse regering aangekondigd tijdens een persconferentie. De avondklok gaat in Franstalig België al in om 22 uur en duurt tot 6 uur ‘s ochtends. Di Rupo kondigde nog meer verstrengingen aan. De maatregelen gaan morgen in en gelden tot 19 november.

Video wordt geladen...

De nieuwe maatregelen voor Franstalig België treden vanaf morgen (zaterdag 24 oktober) in werking en gelden voorlopig tot 19 november. De maatregelen komen er om de verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen en vormen een aanvulling op de maatregelen die vanmorgen al door het Overlegcomité zijn aangekondigd, aldus Elio Di Rupo.

- In Wallonië geldt tot 19 november een strengere avondklok, van 22 uur tot 6 uur, met uitzonderingen voor wie bijvoorbeeld medische zorgen nodig heeft of onderweg is voor het werk. In de rest van het land geldt een avondklok van 0 tot 5 uur ‘s ochtends.  

- Daarnaast worden in het Franstalige hoger onderwijs ook alle fysieke lessen geschorst tot 19 november. Die maatregel geldt ook voor de eerstejaarsstudenten. Enkel praktijklessen en stages mogen nog doorgaan.

- De Waalse regering doet ook een oproep aan verpleegkundigen en geneeskundestudenten op om zich te registreren via de website solidaire.aviq.be. Di Rupo rekent op hen om “de teams in de frontlinie te versterken, zowel in de ziekenhuizen als in verzorgingstehuizen.”

- Wedstrijden en trainingen voor amateursport zijn tot 19 november enkel toegestaan ​​voor kinderen onder de 12 jaar in de Federatie Wallonië-Brussel. Individuele buitensport wordt wel aangemoedigd. Morgen vindt nog verder overleg plaats met de sector.

- Winkelen mag in Wallonië nog maximum met twee personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend.

- Er komt een beperking op het bezoek aan verpleeg- of verzorgingstehuizen. Er wordt maximaal één bezoeker per bewoner toegestaan, en dat moet gedurende 14 dagen dezelfde blijven. Na die twee weken start een nieuwe cyclus met dezelfde of een andere bezoeker. Tijdens zo’n bezoek is het dragen van een mondmasker verplicht.

- De Waalse regering zal tot slot aan vakbonden en werkgevers vragen om het telewerk zo strikt mogelijk na te leven. Waar dat niet mogelijk is, moeten werknemers de afstandsregels respecteren, een mondmasker dragen en alle andere hygiënemaatregelen toepassen. Daar zal ook op gecontroleerd worden, waarschuwde Di Rupo.