Lieven Boeve: “Niet ambitieuze hervorming waar we van droomden”

© Jimmy Kets

Het is goed dat er eindelijk een onderwijshervorming is, maar er werden veel kansen gemist. Dat is de eerste conclusie van Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.

“Dit is niet de ambitieuze hervorming van het secundair onderwijs waarvan we droomden”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, over het akkoord over de onderwijshervorming dat vrijdagnamiddag werd voorgesteld door de Vlaamse regering. Anderzijds neemt Boeve wel akte van het feit dat er überhaupt een beslissing is. “Het bereiken van een akkoord door minister Crevits blijkt al een hele prestatie.”

“Geen duidelijke getrapte studiekeuze”

Boeve stelt vast dat er weliswaar een serieuze reductie is van studierichtingen, maar “enkel in de huidige richtingen van het technisch en het beroepsonderwijs en nauwelijks in het algemeen secundair onderwijs waar snoeien en herprofileren de doorstroomgerichte leerling enkel ten goed kon komen.”

“Er is zeer zeker de organisatievrijheid van besturen en hun scholen, maar geen duidelijke getrapte studiekeuze, die voorkomt dat jongeren te vlug in een fuik terechtkomen”, zegt Boeve in een eerste reactie. “Er is zeer zeker een duidelijkere opdeling in finaliteiten (doorstroom, dubbele, arbeidsmarkt), maar tegelijk geen echt transparante matrix die de studiekeuze van jongeren zal vergemakkelijken.”

Volgende week beslissing

De eerste conclusie van Boeve is dan ook vrij hard: “Dit blijven gemiste kansen, zeker als we in acht nemen waarom het secundair onderwijs hervormd moest worden.”

Volgende week zal de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen het plan van de Vlaamse regering grondig analyseren, evalueren en haar verdere positie bepalen. “Naargelang de beslissing zal Katholiek Onderwijs Vlaanderen met haar schoolbesturen en directies overleggen hoe ze vanuit de vrijheid van onderwijs en organisatie, gebruik makend van de vrijheidsmarges binnen dit kader, een transparant, rationeel en kwaliteitsvol onderwijsaanbod kan doen aan de jongeren van vandaag en morgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen