Groen: “15 jaar discussie voor een dooie mus”

© BELGA

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over het onderwijsakkoord. Volgens onderwijsspecialiste Elisabeth Meuleman heeft “N-VA haar slag thuis gehaald” en zijn “de leerlingen de dupe” van de hervorming. De hervorming zal volgens haar ook de echte problemen van het onderwijs niet helpen oplossen.

Volgens Meuleman kiest de regering voor het systeem van “early tracking”, het vroeger opsplitsen van leerlingen in plaats van differentiatie en maatwerk om sterke leerlingen uit te dagen en zwakkere leerlingen bij te werken. “Een hervorming op maat van N-VA dus”, concludeert Meuleman.

Meuleman: “Ondanks haar mooie woorden om van integratie en inclusie haar topprioriteit te maken voor 2017 en om haar ogen niet te sluiten voor de grote groepen leerlingen uit kwetsbare gezinnen die we niet meekrijgen gaat minister Crevits toch plat op de buik voor het eliteverhaal van N-VA.”

“Regering negeert consensus tussen onderwijskoepels”

Meuleman betreurt de ingrepen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Zo is het vasthouden aan acht studiedomeinen volgens haar een slechte zaak. Meuleman: “Er was nochtans een consensus tussen alle onderwijskoepels om met minder domeinen te werken om leerlingen niet te vroeg al specifieke keuzes te laten maken. De regering negeert die consensus en kiest toch voor meer domeinen.”

Volgens haar zijn domeinscholen die de schotten tussen ASO/TSO/BSO weghalen ook “geen prioriteit meer”. Meuleman: “Elite ASO-scholen kunnen perfect blijven bestaan, meer nog, ze zullen ook nog meer technisch-wetenschappelijke richtingen aanbieden. Het uitgangspunt om het watervalsysteem tegen te gaan en technische en beroepsrichtingen te versterken wordt zo onderuit gehaald.”

“Vijftien jaar discussie voor een dooie mus”, luidt Meulemans harde conclusie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen