Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Overzicht: dit zijn de nieuwe Brusselse coronamaatregelen

De avondklok geldt in Brussel, net als in Wallonië, voortan van 22u tot 6u.Beeld BELGA

Het Brussels Gewest voert de strijd tegen het coronavirus sterk op. Alle sport- en cultuurinfrastructuur gaat tot 19 november op slot, de avondklok wordt uitgebreid van 22u tot 6u, en de algemene mondmaskerplicht wordt heringevoerd in het hele gewest.

Dat maakten minister-president Rudi Vervoort (PS), Hoge Ambtenaar Viviane Scholliers Ndaya, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven, en Gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) bekend op een persconferentie na afloop van de provinciale crisiscel. Tot die crisiscel behoren ook de negentien burgemeesters van het gewest en vertegenwoordigers van de politiezones.

Dit zijn de nieuwe maatregelen:

- Alle evenementen en infrastructuur op vlak van sport en cultuur gaat op slot tot 19 november. Amateursportcompetities worden verboden (voor alle leeftijden), trainingen mogen nog voor kinderen jonger dan 12 jaar. Professionele sporten krijgen een uitzondering.

- Er wordt opnieuw een algemene mondmaskerplicht ingevoerd.

- In navolging van Wallonië wordt de avondklok strenger. Tussen 22 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends mag niemand de deur uit voor niet-essentiële verplaatsingen.

- Het hoger onderwijs schakelt volledig over op afstandsonderwijs.

- Schooluitstappen worden verboden en alle recreatieve voorzieningen gaan dicht. Er komt ook een verbod op de activiteiten van religieuze ceremonies.

- Telewerken wordt opnieuw verplicht.

- Winkelen mag enkel nog alleen. Alle winkels moeten ook de deuren sluiten om 20u, met een uitzondering van take-away tot 22u.

25,7% van de tests die in Brussel worden afgenomen in de laatste zeven dagen kent een positief resultaat. In de Brusselse ziekenhuizen liggen er momenteel 787 coronapatiënten (+ 57%), waarvan 128 op intensieve zorg (+ 12%).

De Brusselse overheid besliste op 7 oktober al om de cafés op Brussels grondgebied te sluiten, voor de federale regering de cafés en restaurants in het hele land sloot.