Jan Van Bastelaere (58) uit Belsele raakte verbrand bij een auto-ongeval
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Van Bastelaere (58) uit Belsele raakte verbrand bij een auto-ongeval © Jan De Meuleneir / Photo News

Vlamingen met gezichtsafwijkingen roepen op om 'normaal' te doen tegen hen: "Staar niet naar ons, maar vraag: 'Wat heb je?'"

En als we nu eens 'normaal' zouden doen tegen mensen die er anders uitzien? In een groot-scheepse mediacampagne riepen personen met gezichtsafwijkingen op om te stoppen met staren. Alvast deze vier steken hun nek uit en vertellen over het leven als je 'anders' bent. Over bekeken worden, gefluister achter je rug, buitengesloten worden. "Benieuwd waarom we er zo raar uitzien? Vraag het gewoon."

12 reacties

  • Alfons Schepers

    4 jaar geleden
    Het spontaan begroeten is al zo moeilijk, laat staan een ongemakkelijk gesprek aangaan... Nog héél veel te leren van het buitenland!
  • wim snauwaert

    4 jaar geleden
    Het is moeilijk om te weten of je er wel of niet kan over praten. Sommigen willen er ook niet over praten dus dan sta je daar met te vragen : Wat is er gebeurd? En automatisch kijken mensen wel naar iets wat afwijkt maar er is een heel verschil tussen gewoon eens kijken en langdurig staren....
  • leen hanssens

    4 jaar geleden
    Gewone mensen zoals U en ik. Mijn respect.
  • Nico Herbots

    4 jaar geleden
    Je kan als enkeling niet spreken voor de hele groep. De ene wil er graag over babbelen, de andere is geschokt wanneer je ernaar vraagt. Als buitenstaander heb je er het raden naar, het is onredelijk om te verwachten dat mensen aanvoelen wat je wel of niet graag hebt. Je kan ook gewoon zeggen wat je het liefste hebt natuurlijk. En alles wat afwijkt, trekt inderdaad de aandacht. Mensen kijken naar iets wat ze nog nooit eerder hebben gezien. Dat is niet als belediging bedoeld. 
  • Erika Vermeylen

    4 jaar geleden
    Niet iedereen zal graag hebben dat je ernaar vraagt. Je kunt dat niet inschatten als buitenstaander en weet vaak ook niet wat je moet doen om goed te doen. Begrip moet van twee kanten komen...