© Photo News

Kans op gladde wegen in nacht van vrijdag op zaterdag

Vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag kunnen de wegen weer glad worden. Daarvoor waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer. In Vlaanderen krijgen we winterse buien, in de Ardennen valt er sneeuw, aldus het KMI. In de Ardennen kan komende nacht tot 25 cm sneeuw vallen. Ook in Vlaanderen, met uitzondering van de kust, kan de sneeuw blijven liggen.

Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer is preventief uitrijden met gladheidsbestrijdingsmiddelen niet evident door de winterse buien. De kans bestaat immers dat het gestrooide zout wordt weggespoeld. Het Agentschap volgt de toestand van de weg en maant aan tot voorzichtigheid.

“De weersvoorspellingen voor deze nacht geven kans op winterse buien in combinatie met vriestemperaturen in het centrum en oosten van het land. De kans bestaat dat wegen tijdelijk glad kunnen worden”, luidt het. “Indien nodig rukken onze manschappen uit om te strooien.”

Atypische vrijdagavond

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt vrijdagavond al voor gladde wegen. “Het is beginnen sneeuwen en dat kan ook de zichtbaarheid beperken”, aldus woordvoerder Peter Bruyninckx. “Houd voldoende afstand en rijd wat trager.”

Omstreeks 17 uur stond er zo’n 50 kilometer file, hoofdzakelijk op de Antwerpse en Brusselse ringwegen. “Op een ‘normale’ vrijdag is de file gemakkelijk dubbel zo lang tijdens de avondspits”, aldus Bruyninckx. “We beleven dus een atypische vrijdagavond. Dat komt allicht omdat vele Vlamingen vandaag zijn thuis gebleven uit vrees voor het winterweer.”

Toch waarschuwt het Verkeerscentrum voor overmoed bij bestuurders die toch op de baan zijn. “Houd er rekening mee dat je toch wat later thuis zal zijn. De sneeuw blijft niet liggen, maar dikke vlokken hinderen wel het zicht en plaatselijk kan het erg glad worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER