Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Herfstvakantie verlengd tot en met 11 november. ‘Goed idee’, zegt Marc Van Ranst

Viroloog Marc Van Ranst reageert tevreden op de beslissing.Beeld Photo News

De herfstvakantie voor het onderwijs in Vlaanderen wordt dan toch verlengd tot en met 11 november. Dat bevestigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De scholen gaan opnieuw open op donderdag 12 november. Marc Van Ranst reageert in VTM NIEUWS. ‘Dat is een verstandige maatregel’, zegt de viroloog.

en

Video wordt geladen...

De Vlaamse scholen krijgen na volgende week een verlengde adempauze tot en met 11 november. Onze scholen gaan opnieuw open op donderdag 12 november. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts beslist in overleg met de vertegenwoordigers van het onderwijsveld, op basis van een nieuw advies van virologen.

“Ik verontschuldig mij bij de ouders die nu een oplossing moeten zoeken voor maandag 9 november en dinsdag 10 november”, zegt Weyts. “We doen nu een inspanning van twee dagen om de scholen daarna opnieuw te kunnen openen tot de kerstvakantie. De schoolteams hebben al twee maanden keihard gewerkt in ongeziene omstandigheden. Ik vraag onze leraren om waar mogelijk nog één week door te zetten. Dan volgt er een welverdiende en verlengde adempauze”.

De scholen maken de brug naar 11 november en openen opnieuw op donderdag 12 november tot de kerstvakantie. “Een verlengde herfstvakantie in het onderwijs biedt virologische voordelen én geeft een welverdiende adempauze aan de schoolteams die fantastisch werk hebben geleverd in de voorbije twee maanden”, meldt het kabinet van Weyts.

‘We moeten die kans grijpen’

“We nemen deze beslissing niet met plezier, want er zijn door corona al véél lestijden verloren gegaan”, zegt Weyts. “Maar volgens de experts kan zelfs een beperkte verlenging van de vakantie nu een positief verschil maken voor de hele samenleving. Als we met een inspanning van twee dagen ervoor kunnen zorgen dat de scholen daarna weer open kunnen tot de herfstvakantie, dan moeten we die kans grijpen”.

Eerder besliste het Vlaams onderwijsveld al dat scholen uit het secundair onderwijs die kampen met grote moeilijkheden zelf kunnen beslissen om over te schakelen op afstandsonderwijs voor de 2de en 3de graad. Die mogelijkheid blijft natuurlijk overeind om de eerstvolgende week te kunnen overbruggen.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News