Direct naar artikelinhoud
Syrië

Mahdi onderzoekt zaak van Syrische ‘oorlogsmisdadiger’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).Beeld BELGA

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) onderzoekt de zaak van de Syriër die in 2016 via gezinshereniging naar ons land kwam en die beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden. Onder meer de Staatsveiligheid wordt geconsulteerd.

De Syriër Hossin A. kwam in 2016 naar ons land in het kader van gezinshereniging. Zijn vrouw was al een jaar eerder naar België gekomen en erkend als vluchteling. A. ontving niet veel later ook een verblijfskaart. 

Alleen, zo blijkt uit onderzoek van deze krant (DM 24/10), zou de man in zijn thuisstad Salamiyah betrokken geweest zijn bij ernstige oorlogsmisdaden, namens het regime-Assad. Hij wordt onder meer gelinkt aan geweld tegen anti-Assad-betogers en ontvoeringen. Verschillende getuigen verdenken hem ervan vanuit België nog steeds voor de Syrische geheime dienst te werken. Hij woont nu op de grens tussen Brussel en Vilvoorde en baat een taxibedrijfje uit.

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) zegt de zaak te onderzoeken. Hij heeft informatie opgevraagd bij de bevoegde diensten, onder meer ook bij Staatsveiligheid. “Indien blijkt dat de man inderdaad een actuele bedreiging vormt voor de openbare orde of nationale veiligheid in België, is het mogelijk hem zijn verblijfsrecht te ontnemen”, zegt zijn woordvoerster Sieghield Lacoere.

De activiteiten van Hossin A. in Syrië waren tot nu toe voor de Belgische diensten onder de radar gebleven. Zijn vrouw werd wel destijds geïnterviewd door de Dienst Vreemdelingen­zaken en het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen, maar in dat jaar bereikte de vluchtelingencrisis een hoogtepunt en moesten er meer dan 35.000 dossiers verwerkt worden in een jaar tijd. A. werd niet ondervraagd omdat hij naar ons land kwam via gezinshereniging.