Hoopgevende signalen dat AstraZeneca-vaccin immuniteit van ouderen versterkt

Het coronavaccin van het Britse AstraZeneca bezorgt een robuuste immuniteitsrespons bij oudere proefpersonen, meldt de Britse zakenkant Financial Times maandag.

Het farmabedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford mochten afgelopen vrijdag de testen met hun kandidaat-vaccin hervatten in de Verenigde Staten, nadat het onderzoek op twee ernstige struikelblokken botste. Eerst doken in het Verenigd Koninkrijk twee proefpersonen op met een zeldzame ontsteking aan het ruggenmerg, vorige week raakte bekend dat een Braziliaanse proefpersoon uit de placebogroep onlangs overleed.

Nu is het onderzoek weer volop aan de gang. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Zuid-Afrika, Japan en de Verenigde Staten lopen er proeven, waarvan de eerste resultaten naar buiten sijpelen. Zo produceert het coronavaccin beschermende antilichamen en T-cellen tegen het coronavirus, en dan specifiek bij oudere leeftijdsgroepen.

18-jarigen

Deze bevindingen, die op gezag van bronnen aan de Britse zakenkrant gemeld worden, volgen op eerdere resultaten van het bloedonderzoek. In juli raakte al bekend dat het vaccin ‘robuuste immuunreacties’ deed ontwikkelen bij gezonde volwassenen van 18 jaar. Dat deze gelijkaardige reacties nu vastgesteld worden bij ouderen, valt hoopgevend te noemen.

Het vaccin van AstraZeneca was oorspronkelijk bedoeld als ebolavaccin, maar bleek ook te werken tegen Covid-19. Sinds eind juli zitten de testen in de laatste fase. Verschillende regeringen lieten hun oog vallen op AstraZeneca voor de bestelling van hun coronavaccin. De Amerikaanse overheid betaalde het bedrijf al 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) voor 300 miljoen dosissen. De Europese Unie verzekerde zich al van 300 miljoen dosissen, met de mogelijkheid er nog 100 miljoen bij te kopen.

Meer