Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Herfstvakantie verlengd tot en met 11 november: ‘Dit laat ons toe even de resetknop in te drukken’

Herfstvakantie verlengd tot en met 11 november: ‘Dit laat ons toe even de resetknop in te drukken’
Beeld Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verlengt de herfstvakantie tot 11 november. Hij gaat niet zo ver als in Franstalig België, waar het middelbaar onderwijs vanaf woensdag overschakelt op afstandsonderwijs.

Het Franstalig onderwijs had al half oktober beslist dat de scholen twee extra dagen toe zouden blijven na de herfstvakantie. Weyts heeft heel lang de boot afgehouden, maar sluit zich nu toch aan bij die maatregel, zo maakte hij gisteravond bekend. Hij heeft het over een “verlengde adempauze voor de Vlaamse scholen”. Hij ontving gisteren een nieuw advies van virologen en had daarna contact met zijn collega-ministers en het onderwijsveld. Vervolgens hakte hij de knoop door. 

Alleen gaat Vlaanderen daarmee niet zo ver als premier Alexander De Croo (Open Vld) had gewild. Die legde gisteravond tijdens een overleg met de ministers-presidenten van de gemeenschappen een ander plan op tafel. Vanaf overmorgen, woensdag, zouden de leerlingen van de middelbare scholen afstandsonderwijs volgen tot aan de herfstvakantie. Nu de tweede golf stilaan haar piek bereikt, worden de leerlingen op die manier twee volle weken van school weggehouden, wat het aantal infecties moet doen dalen. Het virus circuleert zeer sterk onder jongeren. De Franstalige gemeenschap ging in op dit voorstel, Vlaanderen dus niet. 

De ingreep om de herfstvakantie te verlengen kan een belangrijk verschil maken, geeft viroloog Marc Van Ranst aan, ook in Vlaanderen. “De infectiedruk neemt toe in de scholen, net als in de rest van de maatschappij”, zegt hij. “De herfstvakantie is een periode waarin we traditioneel weinig op reis gaan, de contacten zijn dus sowieso eerder beperkt. Het laat ons toe om even de resetknop in te drukken voor het virus.” De periode dat de leerlingen niet naar school gaan, komt min of meer overeen met de duur van een quarantaine. 

In politieke kringen klinkt het dat dit niet de voorbode is van een langere sluiting van de scholen. “Dit moet dat net voorkomen.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News

Meer algemeen valt het op dat in Vlaanderen minder streng wordt ingegrepen dan in de rest van het land. Respectievelijk vrijdag en zaterdag kondigden de Waalse en Brusselse regering extra maatregelen aan. De druk op Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om te volgen neemt toe, maar hij past voorlopig. Hij erkent dat de besmettingscijfers in Vlaanderen aan het stijgen zijn, maar wijst erop dat ze nog niet op het niveau zitten van Brussel en Wallonië. 

Jambon houdt het bij de maatregelen die het Overlegcomité heeft genomen voor heel België, zoals de sluiting van de horeca en de strengere regels voor sport en cultuur. “Laat ons eerst de impact van die maatregelen afwachten”, zei hij in De zevende dag. “Je moet je huis niet blussen omdat er misschien volgende week brand uitbreekt.” 

Alleen, ook de Vlaamse besmettingscijfers staan aan de Europese top. Tegelijk komen de ziekenhuizen steeds meer onder druk te staan door het stijgende aantal opnames. Tegen begin november dreigt de maximumcapaciteit bereikt te zijn, waarschuwde intensivist Geert Meyfroidt. “Vlaanderen neemt een risico om niet in te grijpen.” Ook Margot Cloet, die als topvrouw van Zorgnet-Icuro de situatie van de woon-zorgcentra overschouwt, maande aan tot handelen.

Jambon wijst er nog op dat burgemeesters en provinciegouverneurs vrij zijn om extra maatregelen te nemen.