Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Viroloog Steven Van Gucht: ‘Hou generaties gescheiden, schakel grootouders niet in voor opvang kleinkinderen’

Professor Steven Van Gucht.Beeld BELGA

Viroloog Steven Van Gucht vindt de verlenging van de herfstvakantie een goede maatregel om de piekende coronacijfers tegen te gaan. Tegelijkertijd waarschuwt hij om grootouders vooral niet in te schakelen voor de opvang van hun kleinkinderen. ‘Er circuleert nu heel veel virus, Vlaanderen loopt (qua besmettingen) maar tien dagen achter op Wallonië’,  zo verklaarde hij op De ochtend.

Qua besmettingen op scholen is het wachten op de rapportage van de CLB's die woensdag met concrete cijfers komen. “Er circuleert momenteel gewoon heel veel virus in de maatschappij, wat zijn weerklank heeft op de scholen. (...) Ons huisartsennetwerk vangt op dat enkele ouders besmet zijn geraakt door kinderen, maar in het geheel van de besmettingen is dat eerder beperkt.  De ouders geven eerder aan besmet te zijn geraakt bij contacten met vrienden en collega's.” 

Van Gucht steunt de beslissing om de herfstvakantie met drie dagen te verlengen tot en met 11 november, maar waarschuwt ook. “Ik roep de ouders op om hun verantwoordelijkheid te nemen. De kinderen mogen niet in grote groepen op straat rondlopen. Ze moeten hun kinderen daar op aanspreken.  Als ouder heb je meer invloed dan de overheid of sociale media.”

Nu de verlenging van de herfstvakantie een feit is en het aantal vakantiedagen aan het einde van het jaar stilaan opraakt, denken veel ouders erover om de grootouders in te schakelen voor de opvang.  “Niet doen”, klinkt het.  “Hou generaties gescheiden. Er circuleert heel veel virus nu.  Een mix tussen jonge kinderen en grootouders is zorgelijk. Kinderen die geen symptomen vertonen, kunnen het virus toch doorgeven.”