Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Gouverneur overlegt met West-Vlaamse burgemeesters over verstrenging maatregelen: ‘Tijd om op tafel te kloppen’

Gouverneur Carl Decaluwé is blij dat de vervuiling van het oppervlaktewater van de Mandel intussen al flink is verminderd, na de brand bij het Roeselaarse bedrijf Belcroom.Beeld Hans Verbeke

Gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) houdt vanmiddag een online vergadering met de West-Vlaamse burgemeesters. Op tafel ligt een verstrenging van de coronamaatregelen in de provincie. 

De coronacijfers in West-Vlaanderen blijven onrustwekkend snel stijgen. Verschillende gemeenten, zoals onder meer Wingene, Pittem en Meulebeke, hebben vorige week al lokaal de coronamaatregelen aangescherpt en het verenigingsleven stilgelegd. De kans is groot dat die lokale maatregelen straks provinciaal uitgerold worden. Gouverneur Carl Decaluwé heeft een aantal voorstellen klaar en toetst die deze namiddag af bij de West-Vlaamse burgemeesters.  

Van burgemeesters- naar gouverneursoverleg

“Er zijn afgelopen weekend heel veel mails en berichten binnengekomen met heel concrete ideeën en voorstellen”, zegt Decaluwé, die voorlopig nog weinig kwijt wil over de inhoud van die voorstellen, al liggen die vermoedelijk in de lijn van de lokale maatregelen. “Ik heb alles even op een rijtje gezet en nu gaan we na of er een draagvlak is bij de burgemeesters. Er liggen een aantal heel concrete voorstellen op tafel. Nadat we die voorstellen bij de burgemeesters hebben afgetoetst, neem ik die ook mee naar het overleg met de gouverneurs, dat dinsdagochtend gepland staat. Die voorstellen zullen dan allemaal dezelfde dag nog overgemaakt worden aan de Vlaamse regering. Dat lijkt me een heel verstandige manier van werken.”

Nood aan handhaving

Decaluwé verwacht dat het draagvlak voor bijkomende maatregelen relatief groot is. “Het is tijd om op tafel te kloppen. We liggen in West-Vlaanderen dicht bij de Franse en de Waalse grens en ook in die regio’s stijgen de besmettingen. Er moet iets gebeuren. Ook op vlak van handhaving is er trouwens nog werk aan de winkel. Ik heb zelf afgelopen weekend wat rondgereden en ben ook eens gaan wandelen. Ik heb tijdens die wandeling tien man aan een tafel zien zitten zonder mondmasker. Dat kan eenvoudigweg niet door de beugel.”