Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Viroloog Steven Van Gucht aan werkgevers: ‘Laat medewerkers thuiswerken als dit kan’

Viroloog Steven Van Gucht.Beeld Photo News

Viroloog Steven Van Gucht zei het deze ochtend al, en herhaalde het tijdens de persconferentie van het Nationale Crisiscentrum: we moeten met z’n allen zoveel mogelijk thuisblijven de komende dagen. Van Gucht richtte zich tijdens de persconferentie dan ook naar werkgevers en zaakvoerders, met een oproep om hun personeel waar dat kan zoveel mogelijk te laten telewerken. 

De komende dagen zijn cruciaal in de strijd tegen het coronavirus. Dat was de belangrijkste boodschap tijdens de persconferentie vandaag. “Blijf de komende dagen zoveel mogelijk thuis. Probeer ook zoveel mogelijk te telewerken, tenzij het echt niet anders kan”, was de niet mis te verstane boodschap van viroloog Steven Van Gucht. 

Omdat het crisiscentrum de laatste dagen signalen opving over werkgevers die de aanwezigheid van hun medewerkers eisen, zonder dat dit te verantwoorden is voor de continuïteit van de onderneming, richtte Van Gucht zich tot de bedrijfsleiders en zaakvoerders: “Jullie zijn een belangrijke schakel in de bestrijding van dit virus, niet alleen door de gepast veiligheidsmaatregelen te nemen in jullie gebouwen, maar ook door medewerkers van thuis te laten werken wanneer dit kan. Hierdoor zullen minder mensen op de baan zijn of het openbaar vervoer nemen, en kan ook het virus zich minder snel verplaatsen.”

Ook collega-interfederaal woordvoerder Yves Stevens benadrukte dat dit ‘de week van de waarheid’ is en dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. “Er moet een dalende trend in de cijfers worden ingezet, zoniet dreigen dramatische toestanden”, is zijn niet mis te verstane boodschap. “Dit zal enkel lukken als we de ketting van de besmettingen kunnen doorknippen. Wees een deel van de oplossing, en geen deel van het probleem. Dit is niet het moment om de limieten van de regels op te zoeken. Beperk maximaal uw sociale contacten. Ontmoet je toch mensen, doe dit dan op een veilige manier: hou afstand, draag een mondmasker, denk aan handhygiëne en spreek buiten af.”