© Photo News

Maggie De Block doet emotionele oproep: “Stop de haatberichten”

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block heeft op haar Facebookpagina een opvallende oproep gedaan. “Stop de haatberichten”, vraagt ze. Aanleiding zijn de tientallen haatberichten die de minister werden toegestuurd na een oproep op de websites van PVDA en PTB.

fem,ehu

“Vlak voor Kerstmis kregen we op het kabinet zo’n 410 standaardmails die verzonden waren op aansporen van de Facebookpagina van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Het overgrote deel van die mails was correct, slechts enkelingen voegden een ongepaste en beledigende boodschap toe”, laat haar woordvoerster Els Cleemput weten.

De echte haatberichten moesten nog komen, toen PVDA en haar Franstalige tegenhanger PTB begin dit jaar een oproep lanceerden om via hun websites e-mails te verzenden naar het kabinet van de minister.

Van de 113 mails die binnenliepen, waren er meer dan 30 naar eigen zeggen ‘ontoelaatbaar’. “Het waren zeer negatieve, beledigende mails waarin sommige mensen de minister een ziekte of de dood toewensen”, aldus de woordvoerster. Ze voegde enkele voorbeelden toe van e-mails die op haar kabinet belandden. De ergste houdt ze bewust achterwege, maar zinnen als “ik hoop dat je heel ziek wordt” laten weinig aan de verbeelding over.

Facebook-oproep

Om de negatieve berichtenstroom een halt toe te roepen, lanceert De Block nu een opvallende oproep op haar Facebookpagina: “Beste mensen, Als beheerders van de fanpagina van Maggie De Block vragen we jullie geen haatberichten meer te posten. (...) Schofferende en grof beledigende posts of berichten die aanzetten tot schadelijke acties, zetten ook aan tot haat. En daaraan willen wij niet meewerken, op geen enkele manier, op geen enkel forum”, staat er te lezen.

“Maggie vindt gewoon dat al die haatberichten op Facebook, Twitter of via mail moeten stoppen. In het algemeen”, verduidelijkt Cleemput. “Het is kwestie van respect voor de medemens. Je mag kritiek hebben, maar mensen op internet ziektes toewensen of spreken over ‘doden’, dat is aanzetten tot haat. Daar heeft niemand iets aan en daar wordt niemand beter door.” Ze laat ook weten dat de minister niet wil meewerken met het verspreiden van haat en dat alle grove commentaren systematisch zullen verwijderd worden.

No to the haters

De oproep komt er in de week waarin ook onze krant een actie lanceerde tegen internethaat. Gezichten als Astrid Coppens en Eva Daeleman scharen zich achter de campagne #notothehaters, die zich specifiek richt tegen haat op sociale media.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER