Volledige lockdowns tijdens het weekeinde? Avondklok vanaf 22 uur heeft ‘nul effect’

Zowel in Frankrijk als in Spanje gaan steeds meer stemmen op om een totale lockdown af te kondigen tijdens de weekends.

In Frankrijk verdedigde de Union régionale des professionnels de santé (URPS) d’Auvergne Rhône Alpes in een open brief een avondklok vanaf 19 uur en een volledig uitgangsverbod tijdens de weekends. De URPS is een vereniging die 13.500 artsen in de regio vertegenwoordigt. ‘41.600 nieuwe bevestigde gevallen in 24 uur zullen binnen enkele dagen de ziekenhuizen satureren’, schrijven de artsen. Ze vinden de huidige maatregelen halfslachtig. Die willen dat 46 miljoen Fransen in 56 departementen tussen 21 uur en 6 uur ’s ochtends thuis blijven.

Ook in Catalonië wordt aan een volledige lockdown tijdens de weekends gedacht. Op Catalunya Radio zei Meritxell Budy, die de Generalitat de Catalunya adviseert, dat tijdens het weekeinde de meeste sociale contacten plaatsvinden. Ook in de Spaanse deelstaat begint het ziekenhuissysteem onder druk te komen. ‘Willen we verhinderen dat we terug in een situatie belanden zoals in maart, dan moeten we alle opties bekijken.’

In Spanje wil premier Sanchéz nu de noodtoestand afkondigen. Maar dat is volgens Meritxell onvoldoende omdat die de regionale beslissingsneming beperkt en ie geen compenserende economische maatregelen voorziet.

In gans Spanje mogen mensen zich tussen 23 uur en 6 uur niet op straat begeven. Een aantal grootsteden heeft de avondklok vervroegd tot 22 uur. Enige uitzondering op de regel zijn de Canarische Eilanden, waar minder besmettingen worden geregistreerd.

Avondklok vanaf 22 uur heeft ‘nul effect’

Ook de efficiëntie van zo’n avondklok wordt in vraag gesteld. Die zou ‘nul effect’ hebben op het ‘aantal contacten dat mensen buitenshuis, op het werk en op school leggen’. Dat blijkt uit een rapport van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Onderzoekers interviewden 1.868 mensen over de avondklok van 22 uur. 50 procent zei dat hun aantal contacten hetzelfde was gebleven, terwijl 25 procent zei dat ze waren afgenomen. 24 procent zei dat ze waren toegenomen.

Meer