Na goedkeuring Amerikaanse Senaat: Amy Coney Barrett legt eed af als opperrechter

Kort na de goedkeuring van haar benoeming door de Senaat maandagavond plaatselijke tijd, heeft Amy Coney Barrett de eed afgelegd in de tuin van het Witte Huis. Dat gebeurde in aanwezigheid van president Donald Trump en een tweehonderdtal genodigden.

cevt
Bron: BELGA

De 48-jarige Barrett volgt daarmee de overleden progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg op als negende lid van het Hooggerechtshof. Met haar er bij zijn er nu drie progressievere en zes conservatievere rechters aan het hof. De veertiger heeft een lange carrière voor zich, aangezien hoge rechters in de regel dienen voor het leven. Ze is de derde rechter die Trump aanstelt tijdens zijn termijn.

In tegenstelling tot bij de aankondiging van Trumps nominatie van Barrett enkele weken geleden, dat een controversieel ‘superspreader’-evenement werd, waren de stoelen bij de eedaflegging verder van elkaar geplaatst. Verder droegen de meeste aanwezigen mondmaskers. Bij de eedaflegging zelf droeg evenwel niemand een mondmasker.

‘De familie Barrett heeft het hart van Amerika veroverd. Het is zeer passend dat Justice Barrett de plaats inneemt van een echte pionier voor vrouwen, rechter Ruth Bader Ginsburg’, zei Trump met een glimlachende Barrett aan zijn zijde.

Barret zelf noemde het ‘een voorrecht om gevraagd te worden om mijn land te dienen’. Ze benadrukte ook dat ze de ‘scheiding van plicht en politieke voorkeur’ zal respecteren.

‘Mijn mede-Amerikanen, ook al worden wij rechters niet verkozen via verkiezingen, we werken nog steeds voor jullie. Het is julie grondwet die de rechtsstaat en de rechterlijke onafhankelijkheid vaststelt’, aldus Barrett. ‘De eed die ik vanavond plechtig heb afgelegd, betekent dat ik mijn werk zonder enige angst of gunst zal doen, en dat ik dat zal doen onafhankelijk van zowel de politieke takken als mijn eigen voorkeuren.’ Ze reageert hiermee op het feit dat ze als conservatief wordt beschouwd en de vrees van de Democraten dat haar werk als rechter beïnvloed zou kunnen worden door de mening van Trump omdat hij haar heeft aangesteld.

Bij de eedaflegging stonden de stoelen ver uit elkaar en de meeste aanwezigen droegen een mondmasker. ©  Getty Images

Stemming volgens partijlijnen

De eedaflegging gebeurde kort nadat de Amerikaanse Senaat de benoeming had goedgekeurd. Zoals verwacht stemde een meerderheid van de senatoren voor de benoeming van Barrett. Het werd 52-48, met één Republikeinse senator die tegenstemde, maar voorts een stemming volgens partijlijnen.

De goedkeuring van de nominatie van Barrett was eigenlijk een formaliteit, gezien de Republikeinen in de meerderheid zijn in de Senaat.

De Democraten waren fel gekant tegen de benoeming. Zij vrezen dat Barrett samen met andere conservatieven in het Hooggerechtshof een streep zal zetten door Obamacare, de zorgverzekeringswet van de Obama-regering. Ook kan haar benoeming slecht nieuws zijn voor de Democraten als het Hooggerechtshof een oordeel moet vellen over de aankomende verkiezingen. Trump gaf eerder al aan dat hij verwacht dat de verkiezingsuitslag voor het Hooggerechtshof zal komen.

De Democraten vinden bovendien dat de winnaar van de presidentsverkiezingen, die over een week plaatsvinden, moet bepalen wie Bader Ginsburg opvolgt en boycotten vorige week daarom een eerdere stemming in de senaatscommissie voor Juridische Zaken. De Republikeinen blokkeerden in 2016 nog een kandidaat van president Barack Obama, omdat zij het niet kies vonden dat hij een paar maanden voor de verkiezingen nog een hoge rechter zou benoemen.

Democraten reageren misnoegd, NRA viert

Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar en Ed Markey tweetten na Barretts benoeming dezelfde boodschap: ‘Breid de rechtbank uit.’ Volgens Ocasio-Cortez mogen ze de Republikeinen ‘het volk niet laten pesten tot ze denken dat hun ”bulldozing” normaal is, maar een reactie niet. Er is een wettelijk proces voor uitbreiding.’ Sommige Democraten willen zitjes toevoegen aan het Hooggerechtshof om het evenwicht tussen conservatieven en progressieven te herstellen.

Biden heeft nog niet expliciet aangegeven dat hij dit zal doen indien hij president wordt, wel heeft hij een verklaring verspreid over de benoeming van Barrett. ‘De gehaaste en ongeziene benoeming van Amy Coney Barrett als een van de rechters in het Hooggerechtshof, in het midden van verkiezingen, zou een duidelijke herinnering moeten zijn aan elke Amerikaan dat jouw stem telt.’

Volgens Biden zal het hof enkele dagen na de verkiezingen al proberen om betaalbare gezondheidszorg, of Obamacare, te schrappen. ‘Maar wij zullen niet opgeven. Als je je gezondheidszorg wil beschermen, als je wil dat je stem gehoord wordt in Washington, als je wil zeggen: nee, dit machtsmisbruik vertegenwoordigt jou niet – ga dan stemmen.’ Biden vraagt te stemmen voor kandidaten zoals hij, om het idee te beschermen dat gezondheidszorg een recht is, geen privilege. ‘En stem voor het nalatenschap van wijlen rechter Ruth Bader Ginsburg.’

Senator en kandidaat-vicepresident Kamala Harris tweette dan weer: ‘Vandaag hebben Republikeinen de wil van het Amerikaanse volk ontzegd, door een rechter voor het Hooggerechtshof goed te keuren in een illegitiem proces – allemaal in hun poging om de Affordable Care Act leeg te halen en gezondheidszorg af te nemen van miljoenen mensen met onderliggende aandoeningen. We zullen dit niet vergeten.’ De Affordable Care Act is de officiële naam van Obamacare.

Wapenlobbygroep NRA liet in een verklaring dan weer weten dat ze de benoeming van Barrett toejuicht.

 ©  AP