Alain Van Hiel: “Ik ben er zeker van, dat de angst er snel terug zal in zitten, wanneer mensen geconfronteerd worden met angstaanjagende beelden.”
Volledig scherm
PREMIUM
Alain Van Hiel: “Ik ben er zeker van, dat de angst er snel terug zal in zitten, wanneer mensen geconfronteerd worden met angstaanjagende beelden.” © Photo News

Waarom we zo braaf in ons kot blijven: “Als de doembeelden terugkomen, komt ook de angst terug”

Angst is een zeer bepalende factor van menselijk gedrag. Daarom bleven we tijdens de eerste golf zo braaf in ons kot. Uit vrees voor het onbekende, levensbedreigende virus. Die angst ebde bij het begin van de zomer weg. Het effect leek uitgewerkt. Een klassiek fenomeen. Maar ook de angst voor het virus kan een tweede golf kennen en ons gedrag opnieuw bepalen, zeggen Frank Van Overwalle (VUB) en Alain Van Hiel (UGent), hoogleraren in de sociale psychologie.

17 reacties

  • Mark Vrijdaghs

    3 jaar geleden
    Mensen blijven terug in hun kot? Dan moeten ze hier bij mij in Tienen eens een kijkje komen nemen. Ook zie ik hier in de regio geen enkele auto minder rijden.
  • nico vets

    3 jaar geleden
    In welke realiteit leven die.Ik ben nog nooit zoveel volk tegengekomen op plaatsen waar het normaal rustig is.En op drukke plaatsen is er nu nog meer volk.
  • Marco brilmans

    3 jaar geleden
    Geloof me vrij, de meeste mensen die het te pakken hebben.. hebben er niet voor gekozen of zijn zich totaal van geen kwaad bewust en kijken überhaupt niet naar het nieuws in België. Maar bon, blijf er vooral blind voor en durf de problemen niet te benoemen, dat blijkt voor onze bevolking goed te werken.
  • Peter De Staercke

    3 jaar geleden
    Ik dacht dat psychologen toch beseffen wat leven onder langdurige, niet-aflatende angst met veel mensen hun psyche kan doen? Laatst nog gelezen van huisartsen die getuigen over een aanzienlijke toename van psychische klachten (angst, depressie, suïcidale gedachten, hyperventilatie, etc). Dat terwijl de herfst nog maar een maand bezig is. 
  • Petra Haegebaert

    3 jaar geleden
    Lopen zonder mondmaskers in een straat waar 4 mensen lopen is dat gevaarlijk. De regering overtreedt de grondwet, de rechten van de mens .... mäar ja . Als die Belgen vragen om duidelijkheid,veiligheid.: dan krijg je een dictatuur