Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Republikeinen halen slag thuis: Amy Coney Barrett benoemd als rechter aan Amerikaans Hooggerechtshof

Amy Coney Barrett legde maandag lokale tijd direct al de eerste eed af in het Witte Huis.Beeld EPA

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van Amy Coney Barrett als negende lid van het Hooggerechtshof goedgekeurd. De 48-jarige Barrett volgt de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg op. De benoeming geldt als een overwinning voor de Republikeinen: 6 van de 9 opperrechters in de VS zijn nu van conservatieve signatuur. 

Video wordt geladen...

De goedkeuring van de nominatie van Barrett was gezien de Republikeinse meerderheid in de Senaat eigenlijk een formaliteit. Van de senatoren stemden er 52 voor het goedkeuren van Barretts nominatie, 48 senatoren stemden tegen. Senator Susan Collins uit de staat Maine was de enige Republikein die tegen stemde.

Barrett legde dezelfde avond nog de eerste eed af in het Witte Huis. Na haar eedaflegging zei ze het als haar taak te zien om haar eigen politieke voorkeuren geen rol te laten spelen in de vervulling van haar ambt. Ook bedankte ze onder anderen senator Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, voor zijn inspanningen in het goedkeuringsproces rond haar benoeming. Dinsdag zal opperrechter John Roberts de tweede eed van Barrett afnemen in het Hooggerechtshof, waarmee haar benoeming definitief is en alle zetels in het Hooggerechtshof weer zijn gevuld.

Met Barretts benoeming groeit de conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof naar zes tegen drie. Barrett is de derde hoge rechter die door Trump wordt aangesteld. De 48-jarige rechter heeft nog een lange carrière voor zich, aangezien hoge rechters in de regel dienen voor het leven.

Amy Coney Barrett na de eedaflegging in het Witte Huis.Beeld AP

De Democraten waren fel tegen de benoeming van Barrett. Zij vrezen dat ze samen met andere conservatieven in het Hooggerechtshof een streep zal zetten door de zorgverzekeringswet van de Obama-regering, en zien haar als een bedreiging voor het recht op abortus en de gelijke rechten van lhbti'ers. Ook kan een benoeming van Barrett slecht nieuws zijn voor de Democraten als het Hooggerechtshof een oordeel moet vellen over de aankomende verkiezingen.

De Democraten vinden bovendien dat de winnaar van de presidentsverkiezingen, die over een week plaatsvinden, moet bepalen wie de overleden Ruth Bader Ginsburg opvolgt en boycotten vorige week daarom een eerdere stemming in de senaatscommissie voor Juridische Zaken. De Republikeinen blokkeerden in 2016 nog een kandidaat van president Barack Obama omdat zij het niet kies vonden dat hij vlak voor de verkiezingen nog een hoge rechter zou benoemen.

Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat, zei maandagavond dat de Republikeinen zich met de goedkeuring van de nominatie van Barret ongeloofwaardig hebben gemaakt. “De waarheid is dat deze nominatie onderdeel is van een decennialange campagne om de rechterlijke macht ver naar rechts te trekken”, zei Schumer.

Mitch McConnell, de voorzitter van de Republikeinen die een meerderheid hebben in de Senaat, legde die kritiek naast zich neer. “We twijfelen er niet aan dat als de situatie omgekeerd was geweest, de Democraten hun kandidaat hadden goedgekeurd. Je kan niet alles winnen, en verkiezingen hebben gevolgen.”

President Trump en Amy Coney Barrett op het balkon van de Blue Room van het Witte Huis na haar eerste eedaflegging.Beeld AP