Vier op de tien Vlamingen verplaatsen zich alleen per auto

 ©  Photo News

Bron: BELGA

Voor 41 procent van de Vlamingen is de auto het enige vervoermiddel dat ze “frequent” (minstens één keer per week) gebruiken. Dat schrijft De Tijd dinsdag op basis van een onderzoek dat het Vlaams Departement Mobiliteit & Openbare Werken (MOW) liet uitvoeren bij 1.077 Vlamingen.

Een op de vijf bevraagden gebruikt zowel de auto als de fiets frequent. 13 procent noemt zich een regel­matige gebruiker van de fiets en/of het openbaar vervoer en laat de auto aan de kant staan.

De nulmeting dient als basis voor de uitrol van het nieuwe Vlaamse mobiliteitsbeleid, dat rond ‘combimobiliteit’ draait. Dat systeem moet Vlamingen stimuleren om onderweg verschillende vervoermiddelen te combineren, bijvoorbeeld de eigen wagen met alternatieven, zoals de deelfiets of het openbaar vervoer.

Vandaag combineren weinig mensen verschillende vervoermiddelen. De helft van de Vlamingen gebruikt voor zijn traject maar één vervoermiddel, blijkt uit het onderzoek. Slechts 10 procent van de bevraagden verplaatst zich echt multimodaal en is geregeld zowel met de auto, de fiets als het openbaar vervoer onderweg. 82 procent van alle bevraagden noemt zich een frequente autogebruiker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen