Een Franse ngo maakte deze beelden in de Mediterraanse zee. Tussen het afval op de bodem van de zee liggen opmerkelijk veel mondmaskers, handschoenen en ander coronagerelateerd zwerfvuil.
Volledig scherm
Een Franse ngo maakte deze beelden in de Mediterraanse zee. Tussen het afval op de bodem van de zee liggen opmerkelijk veel mondmaskers, handschoenen en ander coronagerelateerd zwerfvuil. © ABACA

Steeds meer mondmaskers komen in zee terecht, FOD Volksgezondheid lanceert campagne: “De zee begint bij jezelf”

Door de coronacrisis duiken vandaag ook mondmaskers op, niet alleen als zwerfvuil op straat, maar ook in zee. Via de wind en de waterlopen komen ze daar terecht. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid start daarom een sensibiliseringscampagne om mensen bewust te maken van de impact van dit afval op waterlopen en hen aan te zetten hun mondmasker niet te verliezen. Opvallend: het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu.

12 reacties

  • walther truyens

    4 jaar geleden
    Dat wijst er nogmaals op dat die vakantiegangers aan alles hun voeten vegen en niet alleen aan corona en misschien ook de mediterrane bewoners  . 
  • Filip Traen

    4 jaar geleden
    Ik woon op nog geen kilometer van mijn werk en ik ga met de fiets (grens Deurne/Borsbeek).  Op die korte route liggen er gemiddeld 6 à 10 mondmaskertjes.  De parking van het bedrijf waar ik werk op de Frans Beirenslaan in Borsbeek wordt dagelijks gereinigd en 5 van die dingen zijn eerder regel dan uitzondering.  Met de beste wil van de wereld begrijp ik niet dat mensen die zomaar op straat dumpen.  Opvoeding? Mentaliteit?  
  • André Van der Poorten

    4 jaar geleden
    Ik wandelde onlangs tss Vlissingen en Coudekerke in de duinen ,een paar jongens waren zwerfvuil aan het oprapen en ja.... een beetje verderop lag er al nieuw vuil oa. twee mondmaskers .Dat is dweilen met de kraan open ! ERG !
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    als men wil dat mensen meer waarde hechten aan wat ze hebben  : zet ze dan aan 't werk en laat iedereen zijn eigen mondmaskers naaien. Dat werkt, gegarandeerd...: :-) 
  • Jurgen Herbert

    4 jaar geleden
    Hier zou beter Anuna De Wever op straat komen ipv de automobilisten te schofferen dat zij de grootste boosdoeners zijn ivm de klimaatopwarming!