Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Drie Mechelse stadsarbeiders ontslagen na verboden feestje

Drie Mechelse stadsarbeiders ontslagen na verboden feestje
Beeld © Bart Leye

Drie ambtenaren van de uitvoeringsdiensten van de stad Mechelen die vorige maand aanwezig waren op een feestje waarbij de coronamaatregelen met de voeten werden getreden, zijn door de stad ontslagen. Dat bleek gisteren tijdens de gemeenteraad in Mechelen na een vraag van oppositielid Marc Hendrickx (N-VA).

en

Twee ontslagen arbeiders waren betrokken bij de organisatie van het illegale feestje, een derde was door zijn huisarts in quarantaine geplaatst en kort nadien testte hij positief voor Covid-19.

De feiten kwamen aan het licht op 12 oktober toen burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld) café De Zwaan in de Slachthuislaan voor 48 uur bestuurlijk liet sluiten wegens inbreuken tegen de coronawetgeving. Daags voordien had in tenten voor het café een feestje plaatsgevonden dat door de politie was stilgelegd na verschillende klachten van omwonenden.

Op het feestje waren twaalf personeelsleden van de uitvoeringsdiensten aanwezig. Die werden allemaal uitgenodigd voor een gesprek, op twee na die nog in quarantaine zijn, waarop het stadsbestuur meende dat er bij sommigen sprake was van een ernstige vertrouwensbreuk en de samenwerking met drie onder hen werd stopgezet. Tegen een vierde personeelslid wordt momenteel een tuchtonderzoek gevoerd.

Vraagsteller Marc Hendrickx vroeg zich af of de aanpak van de stad wel de juiste was. “Jullie hadden de betrokken mensen evengoed kunnen beboeten zonder in deze economisch zware tijden hun job af te nemen”, zei hij. “Het gebeurde tijdens hun privétijd en had geen invloed op hun job. Sommige betrokkenen gaven aan gerechtelijke procedures tegen de stad te zullen opstarten.”