Coronacrisis houdt investeerders weg uit Europa en VS

De halfjaarcijfers van de VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) leren dat het aantal directe buitenlandse investeringen in Europa en de VS tijdens de eerste zes maanden van het jaar is afgenomen met 75 procent.

Volgens UNCTAD is het aantal directe buitenlandse investeringen wereldwijd afgenomen met 49 procent tijdens de eerste zes maanden van het jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Minder beleggersappetijt door coronacrisis

Door de coronacrisis is het beleggersappetijt stevig afgenomen. Als gevolg van de maatregelen die de overheden wereldwijd genomen hebben, hebben bedrijven bestaande projecten in de koelkast gestoken. Multinationals herevalueren hun projecten dan weer uit vrees voor een diepe recessie.

‘De daling van het aantal directe buitenlandse investeringen is drastischer dan verwacht, vooral in de ontwikkelde economieën. De ontwikkelingslanden hebben de coronastorm tijdens het eerste jaar relatief beter kunnen doorstaan’, laat topman James Zhan weten. ‘De vooruitzichten blijven hoogst onzeker.’

Het aantal investeringen in de VS en Europa is maar liefst gedaald met 75 procent. In Europa vloeide er zelfs meer investeringskapitaal naar de andere continenten dan dat er kapitaal werd aangetrokken. Het verschil bedraagt – 7 miljard dollar.

Sombere vooruitzichten

De terugval van het aantal investeringen in ontwikkelingslanden werd beperkt tot 16 procent, mede door de investeringen in China. Daar waren er 12 procent minder buitenlandse investeringen. In Afrika liep het verlies bijvoorbeeld op tot 28 procent.

De VN-organisatie verwacht dat het aantal buitenlandse investeringen met mondjesmaat zal toenemen in de tweede jaarhelft. UNCTAD gaat op jaarbasis uit van een daling van 30 tot 40 procent. ‘Dit alles is wel afhankelijk van het verdere verloop van de coronapandemie en de maatregelen om het virus in te dijken’, klinkt het.