Direct naar artikelinhoud
Reportage

Vakantieparken lopen vol in herfstvakantie, ook al moet het zwembad misschien sluiten

Ook al is waterpret niet gegarandeerd: we zakken komende vakantie massaal af naar vakantieparken.Beeld kos

De oproep van virologen om tijdens de herfstvakantie thuis te blijven, lijkt in dovemansoren te vallen: we hebben massaal vakantiehuisjes geboekt. Breeduyn Village (Roompot) in Bredene is zelfs helemaal volzet en ook de boekingen bij Center Parcs en Landal lopen uitstekend.

De woordvoerder van Center Parcs wil niet meteen concrete cijfers geven over de bezettingsgraad. “Want als we zeggen dat we bijna vol zitten, creëren we de suggestie dat er geen plaats meer is in het park, terwijl de hoeveelheid ruimte net ons belangrijkste verkoopargument is”, zegt Marthijn Tabak. “Ik kan je meegeven dat onze parken in De Haan en Vielsalm het heel goed doen, omdat het ook bestemmingsparken zijn: er valt zoveel te doen aan de kust en in de Ardennen. Maar ook in Erperheide (Peer) en De Vossemeren (Mol) gaat het heel goed. De midweekarrangementen zijn het populairst. Wie nog een weekend wil boeken, heeft nog iets meer mogelijkheden.”

Sleutels aan hengel

Landal GreenParks baat in ons land drie parken uit: één in Zutendaal en twee in de Ardennen. “En ook bij ons zitten die nagenoeg vol”, zegt woordvoerster Jeannette ten Kate. “Het is een heel drukke periode momenteel, waarbij klanten annuleren en andere klanten boeken. Die eerste categorie bestaat uit mensen die een vakantie hadden gepland met een groep die nu te groot uitvalt. Nu reserveren dus vooral gezinnen. We zitten al zo lang thuis, dus is de behoefte groot om eens te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Bij ons kan dat helemaal coronaproof. We hebben een contactloze check-in waarbij de sleutels zelfs worden aangereikt met een hengel. Bij de check-out mag je de sleutels gewoon in een net werpen.”

Zowel Center Parcs als Landal biedt de gasten faciliteiten aan met onder meer een restaurant en een zwembad. Beide parken werken op een haast identieke manier. “In het zwembad hebben we tijdslots, waardoor minder mensen er tegelijk in zitten, maar waardoor ook iedereen aan de beurt komt. In de restaurants geldt de mondmaskerplicht en afstand houden”, zegt Tabak. “Wie het niet ziet zitten, kan via de app ook maaltijden bestellen en afhalen of zelfs laten leveren in zijn vakantiehuisje.”

2.000 gasten

Toch is niet iedereen overtuigd dat een verblijf in een vakantiehuis helemaal coronaproof is. “Ik begrijp dat er in die bungalowparken ongelofelijk strenge protocollen van kracht zijn”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Als je daar met je gezin verblijft, eten afhaalt en hoofdzakelijk gaat wandelen, is daar niks mis mee. Maar vermijd andere contacten. Waar ik mijn twijfels bij heb, zijn de zwembaden. Vrijdag wordt duidelijk of die net als in Brussel en Wallonië dicht moeten.”

“In Sunparks in Mol wordt alles evenwel in gereedheid gebracht om 2.000 gasten te ontvangen”, zegt een anonieme medewerker van het park. “Onze parken zijn groot en bieden veel privéruimte, zowel binnen als buiten. We houden ons strikt aan de anderhalve meter, de verplichte looproutes en op centrale plaatsen is er een limiet op het aantal bezoekers. Er zijn op onze parken nauwelijks besmettingen bekend”, weerlegt Tabak.

Tijdens deze herfstvakantie zullen alleen Belgen in de parken verblijven, terwijl er normaal soms tot de helft Nederlanders en Duitsers rondlopen. “Breeduyn Village, met 63 villa’s voor vier, zes of acht personen, is helemaal volzet. Met dus alleen maar Belgen”, zegt Baptist Van Outryve van Roompot. “En dat is voor het eerst sinds die drie jaar dat we open zijn. Bij ons is het 100 procent coronaproof, want behalve een verblijfplaats bieden wij geen extra faciliteiten aan. Je rijdt bij ons de poort door en dan kom je in een ruime villawijk terecht waar je veel meer plaats hebt dan in de doorsneestad.”