Direct naar artikelinhoud
CijfersCoronavirus

België is sinds dinsdag zwaarst getroffen land van Europa: nergens zijn coronacijfers zo slecht

België is sinds dinsdag zwaarst getroffen land van Europa: nergens zijn coronacijfers zo slecht
Beeld BELGA

België is sinds dinsdag de slechtste leerling van de coronaklas in Europa. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en –bestrijding (ECDC). Ons land passeert Tsjechië, dat weken de ranglijst met meeste nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken tijd aanvoerde. Ook het aantal Europese landen dat rood kleurt, blijft toenemen. Intussen is 80 procent over de symbolische drempel gegaan.

en

1.391 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken telt ons land dinsdag, volgens cijfers van het ECDC. Na meer dan twee weken op de tweede plaats in de coronaranglijst gaan we daarmee over Tsjechië, dat nu 1.380 besmettingen per 100.000 inwoners telt. Opvallend: de twee landen registreren bijna dubbel zo veel gevallen als de nummers drie, vier en vijf in de lijst: Luxemburg (760), Slovenië (733) en Nederland (694).

België telt momenteel de hoogste incidentie van COVID-19-gevallen van heel Europa, met 1.390,9 gevallen per 100.000 inwoners de voorbije twee weken.Beeld ECDC

Intussen is 80 procent van de Europese landen over de drempel van 120 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners gegaan. Het gaat om 25 van de 31 landen in de ranglijst van het ECDC. Naast het Verenigd Koninkrijk bestaat die uit leden van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte.

Amper zes landen zitten nog ‘veilig’: Zweden (117), Letland (104), Griekenland (83), Finland (50), Noorwegen (45) en Estland (41). Hoewel Zweden de drempel dus ook dicht nadert.

Tot twee keer toe verstrengde onze nieuwe federale regering al de coronamaatregelen in een poging om de stijgende cijfers te counteren. Een eerste keer op 9 oktober, toen onder meer de regel van vier voor bezoek werd ingevoerd en cafés om 23 uur de deuren moesten sluiten. En een tweede keer op maandag 19 oktober, toen het aantal nauwe contacten beperkt werd tot één en de horeca zelfs volledig dicht moest.

Afgelopen weekend verstrengden Brussel en Wallonië die maatregelen nog. Beide gewesten vervroegden onder meer de avondklok van middernacht naar 22 uur en in Brussel gingen zelfs fitnesscentra, bioscopen en musea dicht. Vanavond bekijkt de Vlaamse regering of ze ook nog nieuwe maatregelen neemt.

Europa kreunt onder het coronavirus en kleurt intussen voor 80 procent rood.Beeld ECDC

Tussen 17 en 23 oktober waren er dagelijks gemiddeld 13.052 nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land, een stijging met 38 procent tegenover de week ervoor. Dat meldde Sciensano dinsdag. Ook het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorg blijven onrustwekkend toenemen. In totaal werden al 333.718 besmettingen gerapporteerd in ons land. Er stierven ook al 10.899 mensen.

Noodtoestand

De nummer twee in de Europese ranglijst - Tsjechië - kondigde op 5 oktober de noodtoestand af. Restaurants, bars, fitnesszaken en veel kledingwinkels werden gesloten en vanaf woensdag zal er ook een avondklok van kracht zijn. Tussen 21 en 5 uur mag niemand vanaf dan het huis verlaten. De traditionele kerstmarkten zullen ook niet doorgaan dit jaar.

Maandag rapporteerde Tsjechië 10.273 nieuwe coronagevallen. Afgelopen week lag het gemiddelde nog boven de 12.000. In totaal staat het aantal bevestigde gevallen op 268.370. Dinsdag waren er ook 164 nieuwe overlijdens. Het totaal staat op 2.365 sterfgevallen.