Direct naar artikelinhoud
UpdatePolitie

Gewapende man opgepakt aan Brussels politiekantoor met machete en andere wapens: ‘Geen link met terreur’

(Archiefbeeld)Beeld BELGA

Een man gewapend met een machete en een bijl is vannacht opgepakt toen hij voor het hoofdkantoor van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene stond. 

en

De man heet John C. (43). Een van de pistes waarmee rekening wordt gehouden is dat de man geradicaliseerd is. Bij een latere huiszoeking zijn volgens RTL geladen vuurwapens en munitie in beslag genomen.

De man zou niet bekend zijn bij het OCAD, het orgaan dat voor de dreigingsanalyse. Dat melden verschillende bronnen nu. Er is geen reden om het dreigingsniveau in ons land, op te trekken. “Dat blijft staan op niveau 2", zegt het OCAD. Daar kunnen ze geen informatie geven over de betrokkenen. “Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat zijn motieven waren.”

Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat de man een link heeft met terreur of deel uitmaakt van een terroristische organisatie. Hij zou alleen hebben gehandeld. Inmiddels melden verschillende bronnen ons dat het mogelijk gaat om een man met psychologische problemen, die zijn medicatie al een tijdje niet meer innam.

Politievakbond NSPV vraagt naar aanleiding van het incident wel om extra veiligheidsmaatregelen in het commissariaat aan de Kolenmarkt. Zo willen ze dat er een veiligheidssas komt aan de ingang, waardoor agenten beter beschermd zijn. “Dit werd reeds in het verleden gevraagd maar gezien de plannen om in 2021 te verhuizen werd de beveiliging fysiek gedaan”, aldus Mario Thys, van politievakbond NPSV. “Nu de verhuis ten vroegste 2025 is vragen we een investering om te voorzien in een degelijke beveiliging.”