Moslims bedreigd na aanslagen: “Islamofobie neemt scherp toe in België”

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een haatpetitie in Anderlecht, een poging tot brandstichting in een moskee in Tubeke en anonieme dreigbrieven bij twee Turkse gezinnen in Limburg: bij verschillende incidenten in ons land zijn de afgelopen dagen moslims bedreigd. Gelijkekansencentrum Unia is ongerust en ziet een “trend van boomende islamofobie” in ons land.

tlb, rs

“Dit soort incidenten zijn ­typisch voor de trend van toenemende islamofobie in België, en dat is verontrustend”, zegt woordvoerder Bram Sebrechts. “De toon verhardt, de bedreigingen worden concreter, de samenleving staat op scherp. De actualiteit speelt daar een grote rol in. Na elke aanslag zien we een piek in islamofobe incidenten.”

De brandstichting in de moskee in Tubeke vond dinsdag plaats. De voordeur raakte zwaar beschadigd, maar het vuur doofde uiteindelijk vanzelf. De politie vond brandversnellers op de plaats van de brand.

In Anderlecht opent burgemeester Eric Tomas (PS) dan weer een onderzoek naar een petitie die circuleert waarin moslims worden opgeroepen “om terug te keren naar hun land van herkomst”.

En twee gezinnen van Turkse afkomst, in Beringen en in Maasmechelen, kregen de afgelopen dagen een anonieme dreigbrief met daarop de boodschap “muslim go home”. De beide families hebben klacht ingediend bij de politie wegens bedreigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen