In het album 'In de klauwen van Prutelia', uitgegeven in 2017, beslist moeder Marie dat de taken in het huishouden herverdeeld moeten worden.
Volledig scherm
PREMIUM
In het album 'In de klauwen van Prutelia', uitgegeven in 2017, beslist moeder Marie dat de taken in het huishouden herverdeeld moeten worden. © Standaard uitgeverij

Is Jommeke seksistisch? “Hoog tijd dat uitgeverij met luizenkam door de albums gaat”

In een opiniestuk voor het weekblad Knack klaagt voormalig Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) het seksisme in de stripverhalen van Jommeke aan. “Het is onrealistisch om te verwachten dat we de verhoudingen tussen de personages zouden aanpassen, maar in de recente avonturen van Jommeke houden wij wel degelijk rekening met de huidige tijdsgeest”, reageert Jo Nachtergaele, woordvoerder van Standaard Uitgeverij. 

118 reacties

  • André Van der Poorten

    3 jaar geleden
    Dan moeten die wafelenbak-toestanden bij Nero ook ophouden want het zijn de vrouwen die het werk moeten doen ! Nie zeveren hé .
  • Van Camp Robin

    3 jaar geleden
    Stop met die onzin te verkopen. In elk stripverhaal, liedje... vind je wel iets dat seksistisch of racistisch is.
  • joske wiet

    3 jaar geleden
    Ja ja, heb een jongen gekend en die las altijd Jommeke en is daardoor heel discrimerend tegenover vrouwen nu. Het is een echte vergif en moet zeker aangepast worden. Groen aan de top!!!! Sarcasme is het volgende dat ze gaan afpakken van ons.
  • Yvan Lissens

    3 jaar geleden
    Dit is toch wel heel ver gezocht. In de tijdsgeest dat de oudere verhalen geschreven werden, was het de norm dat de man ging werken en de vrouw thuis bleef. Daar was niets seksistisch aan, een man kan beter het zware werk aan en en de vrouw heeft een betere feeling om voor de kinderen te zorgen. Nu de tweeverdieners eerder de norm zijn, is het niet meer dan normaal dat men samen het huishouden doet. De Lille zoekt gewoon aandacht.
  • Bjorn Goossens

    3 jaar geleden
    Allee nog ene die 15min of fame wil hebben, niks te doen tijdens coronatijd ofzo