Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronamaatregelen

Vlaanderen wordt dan toch strenger: deze nieuwe maatregelen liggen op tafel

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Nu verschillende provincies zelf extra maatregelen willen nemen, is de Vlaamse regering dan toch genoodzaakt om een versnelling hoger te schakelen. Vanavond buigt ze zich over nieuwe maatregelen, in een poging om het geheel wat te stroomlijnen. ‘Maar men zal op lokaal of provinciaal vlak nog altijd strenger kunnen zijn.’

en

Video wordt geladen...

Vanavond om 18 uur komt de Vlaamse regering samen over nieuwe coronamaatregelen voor Vlaanderen, nadat Wallonië en Brussel dat afgelopen weekend al deden. Zeker in Brussel werd zwaar ingegrepen: musea, bioscopen, bibliotheken, theaters en fitnesscentra zijn daar allemaal dicht. In beide gewesten werd ook de avondklok vervroegd van middernacht naar 22 uur.

Maar dat verschil met Vlaanderen is niet houdbaar, vinden de burgemeesters in de Vlaamse rand. Zo vreest Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde, dat Brusselaars in de rand zullen komen fitnessen en gokken, omdat dat in Vlaanderen wel nog mag. “Die druktes moeten we vermijden", aldus Bonte in ‘VTM Nieuws’. Samen met nog 22 andere burgemeesters uit de brede rand rond Brussel (zoals ook Walter De Donder uit Affligem) pleitte hij ervoor om de avondklok in Vlaams-Brabant te vervroegen naar 22 uur. Ook alle sport en cultuur moeten volgens hen verder ingeperkt worden. Fitnesscentra en gokkantoren moeten dicht.

Ook in andere provincies begonnen bijkomende maatregelen op te borrelen. Enkele West-Vlaamse gemeenten hadden vorige week al de lokale coronamaatregelen aangescherpt en het verenigingsleven stilgelegd. Andere burgemeesters stonden ook op het punt dat te doen. West-Vlaams gouverneur Decaluwé riep daarop een overleg samen, om enkele voorstellen af te toetsen.

Om een lappendeken aan maatregelen in de verschillende provincies te vermijden, heeft de Vlaamse regering dan toch beslist om extra maatregelen te nemen voor het hele grondgebied. Elke gouverneur heeft maandag vergaderd met zijn burgemeesters en zal wat daar besproken is verdedigen bij de Vlaamse regering. Die heeft al samengezeten met de virologen om te horen wat zij opportuun achten. “We zijn alle voorstellen aan het verzamelen", klinkt het. “Dinsdagavond zullen we dan beslissen en dan zijn de provincies vrij om die maatregelen lokaal nog verder aan te scherpen.”

Cultuur, sport en events

De meeste gouverneurs wilden nog niet dieper ingaan op wat uit het burgemeestersoverleg kwam, maar hier en daar werden de grote lijnen toch duidelijk: velen willen dat het vrijetijdsleven nog meer - of helemaal - beperkt wordt. Hoewel de sport-, cultuur- en eventsector vrijdag al een serieuze inperking moesten slikken, is het goed mogelijk dat het nog strenger wordt. 

Sommigen, onder wie enkele virologen, willen liefst één duidelijke lijn: alle vrijetijdsbesteding dicht. Anderen pleiten ervoor om toch een onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld binnen- en buitensporten en kinderen en jongeren, de lijn die ook bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) steeds verdedigde. Zeker indoor sporten ligt zwaar onder vuur bij veel burgemeesters, waardoor het er niet goed uitziet voor fitnesscentra en zwembaden.

Daarnaast pleiten veel burgemeesters voor extra hulp om de maatregelen te handhaven. “Er moeten extra mensen ingezet worden om bijvoorbeeld GAS-boetes uit te delen”, klinkt het vanuit West-Vlaanderen. Ook Jos Lantmeeters, gouverneur in Limburg, dringt daarop aan en zegt absoluut een lockdown te willen vermijden. In Oost-Vlaanderen daarentegen denkt men wel aan een verbod op alle vrijetijdsactiviteiten en een mondmaskerplicht tussen bepaalde uren. Antwerps gouverneur Cathy Berx gaf in ‘De Afspraak’ aan dat telewerk maximaal verplicht moet worden, en staat daarmee niet alleen. 

Hulp bij handhaving

Hoewel sommigen er fel tegen blijven, lijken de meeste burgemeesters er ook voorstander om van de nachtklok een avondklok in te voeren van 22 uur tot 6 uur ’s morgens. Ook dat zou de handhaving eenvoudiger maken.  Volgens Berx kwam dat wel niet aan bod op het Antwerps overleg. Binnen de Vlaamse regering lijkt zo'n strengere avondklok niet het grootste struikelblok. Wel is men bij Jambon zeer beducht om de fragiele cultuursector dood te knijpen: de analyse is ook dat daar het probleem niet zit. Als daar wordt gemorreld aan de bezoekersaantallen (tot 200 binnen, indien voldoende afstand), dan zal die lijn ook doorgetrokken worden naar religies. Vandaag gelden daar dezelfde regels.

Wat de algemene lijn ook zal worden, in zowat alle provincies valt te horen: als de Vlaamse aanpak vandaag onvoldoende streng blijkt, dan kondigen we extra maatregelen af voor onze eigen provincie. Gemeenten zijn op hun beurt vrij om zelf nog strikter te zijn, afhankelijk van de lokale problematiek.