Dit zijn alle nieuwe maatregelen van de Vlaamse regering in strijd tegen corona. © Vlaamse Regering

OVERZICHT. Vlaamse regering sluit cultuurhuizen en beperkt sport en jeugdactiviteiten

Na Wallonië en Brussel worden nu ook in Vlaanderen strengere coronamaatregelen opgelegd. Dat maakte minister-president Jan Jambon (N-VA) dinsdagavond bekend op een persconferentie. “We weten niet of de vorige maatregelen hun effect gehad hebben, maar de cijfers blijven onheilspellend evolueren”, zei Jambon. Dit zijn de nieuwe maatregelen, die de Vlaamse regering nam na overleg met de virologen en gouverneurs.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) begon de persconferentie van de Vlaamse regering met klare taal: “Ondanks genomen beslissingen blijven de cijfers onheilspellend evolueren. We moeten daarom de maatregelen verstrengen, om ervoor te zorgen dat de zware druk op de ziekenhuizen afzwakt.” Los van de basisregels – het dragen van een mondmasker, het wassen van de handen, afstand houden – moeten we ook onze sociale contacten zoveel mogelijk beperken. “We vragen met aandrang dat u uw fysieke contacten tot het absolute minimum beperkt. We vragen niet om letterlijk in uw kot te blijven, wel om zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten”, aldus Jambon.

Flandriens

“We zijn bezig aan een zeer moeilijke wielerronde tegen dit vreselijke en zeer krachtige virus. Maar we moeten dit doen in de spirit van de echte Flandriens die nooit opgeven, ook niet als het bergop gaat. Het is met die overtuiging dat we de curve omlaag willen krijgen en het virus een forse nederlaag willen bezorgen”, aldus Jambon. De avondklok blijft wel van middernacht tot 5 uur, en niet zoals in Brussel en Wallonië van 22 uur tot 6 uur.

Deze maatregelen gelden vanaf vrijdag 18 uur in Vlaanderen:

1. Cultuur en evenementen

  • Alle cultuurhuizen gaan dicht, enkel de bibliotheken blijven open.
  • Alle evenementen worden geschrapt.

2. Economie

  • De wekelijkse markten mogen doorgaan maar kerstmarkten, rommelmarkten en andere markten worden verboden.
  • We moeten in Vlaanderen maximaal telewerken.
  • Winkelen mag maximaal met twee personen. Het gaat om twee volwassenen of één volwassene met een kind.
  • Bedrijven die verplicht moeten sluiten, kunnen rekenen op steunmaatregelen zonder dat ze hun omzetverliezen moeten bewijzen.

3. Sport

  • Kinderen tot 12 jaar kunnen binnen en buiten blijven sporten, ook in groep.
  • Ook wie ouder is dan 12 kan blijven sporten - dit wordt door de regering aangemoedigd - maar enkel outdoor en met maximaal vier personen.
  • Professionele sporten gaan door maar zonder publiek.
  • Zwembaden, fitnesscentra en bowlingzaken moeten sluiten

4. Onderwijs

  • Het hoger onderwijs schakelt over naar code rood en dus afstandsonderwijs. Voor de eerstejaars in het hoger komen er uitzonderingen zodat zij niet aan hun lot worden overgelaten. Voor hen blijft er ruimte voor contactonderwijs.
  • De herfstvakantie voor het lager en secundair onderwijs wordt zoals bekend met twee dagen verlengd tot en met 11 november.

5. Zorg

  • Bezoek aan woonzorgcentra blijft mogelijk, maar wordt beperkt tot één knuffelcontact. Daarnaast hebben bewoners recht op één extra contact per twee weken.
  • Mantelzorgers kunnen in woonzorgcentra blijven overnachten omdat dit goed is voor de levenskwaliteit van de bewoners en de ‘ontzorging’ van het personeel.
  • De herstelverblijven en de Vlaamse revalidatiecentra worden ingeschakeld als buffercapaciteit voor de ziekenhuizen.

6. Jeugd

  • Jeugdactiviteiten voor jongeren ouder dan 12 jaar worden verboden.
  • Overnachtingen (dus ook de kampen in de herfstvakantie) gaan niet door, ook niet voor kinderen onder 12 jaar.
  • Buitenspeeltuinen en sportterreinen blijven open omdat ze niet het probleem maar wel een deel van de oplossing zijn.

7. Samenkomsten

  • Er wordt “met aandrang” gevraagd dat we onze fysieke contacten tot het absolute minimum beperken.
  • Erediensten, begrafenissen en huwelijken mogen doorgaan met maximaal 40 personen.

8. Handhaving

  • Er komt een lik-op-stukbeleid tegen mensen die hun voeten aan de regels vegen. Controleurs van De Lijn zullen GAS-boetes kunnen uitschrijven aan reizigers die geen mondmasker dragen. Vlaanderen vraagt ook aan de federale regering om de GAS-ambtenaren in steden en gemeenten snel de mogelijkheid te geven corona-overtredingen vast te stellen

“Geen stoerdoenerij”

“Ik had u graag willen meedelen dat de genomen maatregelen genoeg waren om een kentering in te zetten”, besloot Jambon. “Jammer genoeg is dit nog niet in de cijfers te zien. Daarom vraag ik u met de grootst mogelijke nadruk om alle regels te respecteren. De tijd van stoerdoenerij of nonchalant gedrag ligt achter ons. Ieder moet zich verantwoord en solidair gedragen, anders stevenen we af op een grote lockdown. Onze welvaart en welzijn staan op het spel.” Tot slot bedankte Jambon alle medewerkers in de zorgsector, van de vrijwilliger, de poetsvrouw en de kok tot de verpleegkundige en de arts. “Zonder jullie waren we echt verloren. Wij Vlamingen hebben een groot hart en zijn verstandig. Dit zal ons door deze harde tijden sleuren. Daar gaan we voor en dat gaan we samen bewijzen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer