©  BELGAIMAGE

Cybercriminelen aan de haal met 1,3 miljoen euro, politiezone Grens roept op tot voorzichtigheid

Kalmthout, Essen, Wuustwezel -

Politiezone Grens heeft een balans opgemaakt van de cybercriminaliteit van januari tot begin oktober van dit jaar. In die periode wisten criminelen meer dan 1,3 miljoen euro te ontvreemden van banken en particulieren. De politie roept op tot alertheid en geeft tips op haar website.

Erik Vandewalle

Commissaris Patrick De Smedt, woordvoerder van politiezone Grens : “Het gaat onder meer over valse betaalapps en over slachtoffers die opgelicht worden via 2dehands.be. Cybercriminelen sturen mensen een link die sterk lijkt op die van laatstgenoemde internetorganisatie. Ze moeten vervolgens een 'verificatiebedrag' van 0,01 euro overschrijven. Wanneer ze later hun bankrekening controleren, merken ze dat er geld weg is. En ook zogezegde berichtjes van de belastingdienst waarbij wordt aangemaand om een kleine achterstallige schuld nog dezelfde dag te betalen via een meegegeven link, zijn altijd vals”, verzekert de woordvoerder van politiezone Grens.

“Van januari tot begin oktober wisten cybercriminelen in totaal 1.325.562 euro te ontvreemden. De banken konden dat geld niet altijd recupereren. In sommige gevallen trachten zij de slachtoffers wel te vergoeden. In totaal hebben we voor die periode weet van 345 feiten. Er werden bijna 340 pv’s opgemaakt. Dat wil zeggen dat we dagelijks meldingen krijgen. Soms gaat het om kleinere bedragen, maar de voorbije maanden waren er ook slachtoffers bij die meer dan 100.000 euro kwijt zijn. Opgelet, oplichting waarbij geen internet aan te pas komt, is niet opgenomen in deze cijfers.”

Wat Patrick De Smedt verontrust, is het feit dat de criminelen hoe langer hoe professioneler tewerkgaan. Op de vraag wat burgers zelf kunnen doen, luidt het antwoord: “Reageer nooit op fake e-mails. Installeer een virusscanner en scan je bestanden en je systeem regelmatig. Volg de stappen die uw virusscanner voorstelt om het probleem op te lossen. Gebruik sterke wachtwoorden. Klik niet zomaar op eender welke links, afbeeldingen of video's. Laat je ook niet onder tijdsdruk zetten. Cybercriminelen versturen de e-mails vaak na 16u zodat je die dag geen contact meer kan opnemen met je bank.”