Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Vlaamse regering lanceert strengere maatregelen, maar pas vanaf vrijdag

Minister-president Jan Jambon (N-VA) haast zich naar de ministerraad in Brussel voor topoverleg over de coronacrisis.Beeld Tim Dirven

De Vlaamse regering lanceert strengere maatregelen om de tweede coronagolf onder controle te krijgen. Vanaf vrijdag worden sociale contacten verder ingeperkt, sportclubs en cultuurhuizen sluiten de deuren.

Het openbare leven gaat weer wat meer op slot. Na Brussel en Wallonië heeft ook Vlaanderen de coronamaatregelen aangescherpt. Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen wordt vanaf vrijdag om 18 uur zowat alle vrijetijdsbesteding verboden. Na drie weken wordt de situatie geëvalueerd.

De bedoeling is om zo weinig mogelijk mensen in groep te laten samenkomen. Vooral voor de cultuursector is het verdict zwaar. Bibliotheken blijven open, maar alle andere cultuurhuizen moeten dicht. Ook de sportsector deelt zoals verwacht in de klappen. Voor iedereen boven 12 jaar worden sportactiviteiten aan banden gelegd. Zwembaden en fitnesscentra moeten de deuren sluiten. Alle jeugdactiviteiten voor jongeren boven 12 jaar zijn opgeschort. 

In de Vlaamse woon-zorgcentra wordt het bezoek beperkt tot één knuffelcontact en een extra contact dat elke twee weken kan wisselen. Alle markten behalve de wekelijkse markt worden verboden. Aan de avondklok verandert niets, die blijft gelden van middernacht tot 5 uur ’s ochtends. Nochtans hadden verscheidene burgemeesters en gouverneurs ervoor gepleit om die uit te breiden en gelijk te trekken met de maatregelen in Franstalig België.

Noodzakelijk

Dinsdagavond al kwam er kritiek dat de nieuwe regels pas vrijdag ingaan. “Als we deze coronamaatregelen een kans willen geven, dan kunnen we ze best vandaag beginnen toepassen”, aldus viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Gwendolyn Rutten (Open Vld), burgemeester van Aarschot, wil niet langer wachten. In haar stad gaan de verstrengingen woensdag al in. “Liefst doen we dat in heel Vlaanderen samen. Maar als het moet, gaan we alleen.”

“Of de maatregelen zullen volstaan, is moeilijk te zeggen”, klinkt het bij infectiologe Erika Vlieghe (UZ Antwerpen). “Maar ik denk wel dat ze noodzakelijk waren. Er zijn zeker stevige ingrepen gedaan om mensen uit elkaar te houden.”

“Iedereen moet zich solidair gedragen, anders stevenen we af op een nieuwe lockdown”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij benadrukt dat de ziekenhuizen onder enorme druk staan. “Ondanks de genomen beslissingen is ons duidelijk geworden dat we de coronamaatregelen moeten verstrengen. Vooral de toevloed van patiënten in onze ziekenhuizen is zorgwekkend. We moeten die druk afzwakken.”  

België telt intussen de hoogste incidentie van Covid-19-besmettingen in heel Europa, met 1.390 gevallen per 100.000 inwoners de voorbije twee weken. De toestand in de Belgische ziekenhuizen verslechtert zienderogen. Op steeds meer plaatsen, ook in Vlaanderen, is de toestroom van coronapatiënten nog amper bij te houden.

Handhaving

Extra maatregelen zijn niet het enige antwoord van de regering: ze wil ook dat de maatregelen beter nageleefd worden. Controleurs van De Lijn zullen GAS-boetes kunnen uitschrijven aan mensen die geen mondmasker dragen. Jambon appelleert daarnaast aan de verantwoordelijkheidszin van de bevolking. “We vragen u met aandrang: beperk uw fysieke contacten met mensen buiten uw bubbel tot het absolute minimum.”

In één week tijd hebben zowat alle regeringen van het land verstrengingen aangekondigd. Stilaan raakt het overzicht zoek. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zal daarom de minister-presidenten samenroepen voor overleg. “Het is in het belang van onze burgers en bedrijven om tot een zo helder en eenduidig mogelijke regeling te komen voor het hele land.”